בשער-קהילה אקדמית למען החברה בישראל בשער בפייסבוק - קהילה אקדמית למען החברה בישראל בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
דף הבית   |   על בשער   |   פעילויות בשער   |   ספר אורחים   |   צור קשר      רשימת תפוצה
 
 
 > שלח שאלה למומחה
 
 
 
     כל התחומים
     אסטרופיזיקה
     הנדסת חשמל
     הנדסת מזון
     כימיה
     פרקינסון
     קרקע ומים
     ננוטכנולוגיה
     הנדסה
     מדעי המחשב
     כימיה
     ביולוגיה
     פיזיקה
     רפואה
     מתמטיקה
     מדעי הסביבה
     גיאוגרפיה
     מוט"ב
     הוראת המדעים
     אזרחות
     כלכלה
     היסטוריה
     משפטים
     פסיכולוגיה
     תנ"ך
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 > בשער האזרחות
 
 
 > הרצאות מומחים ברשת
 
 
 > רשימת תפוצה
 
 > חתום בספר האורחים
 
 > כניסה לשואלים רשומים
 
 
 > English
 
שאלה מספר 9982 - ביוחקר השפעת משך זמן ההשריה על נביטה תאריך: 7/1/2019
תחומי דעת:  ביולוגיה  

שלום, אנו תלמידות יב' בעיר שדרות, מבצעות ביוחקר בו אנו בודקות השפעה של משך זמן ההשרייה על נביטת זרעי פולי סויה. השרנו פולי סויה למשך זמן שונה וראינו כי, בהשריה קצרה של 4 עד 8 שעות שיעור הנביטה היה גבוה יותר ככל שהזרעים הושרו יותר. אבל בהשרייה של 10-18 שעות דווקא שיעור הנביטה ירד. וגם הזרעים הרקיבו. קראנו שכאשר הזרע סופח מים רבים מידי אז אספקת החמצן יורדת וזה מאט את הנביטה. רצינו להבין מה בדיוק מתרחש כאשר הזרע מושרה ליותר מידי זמן, מה הבעיה כאר יש יותר מידי מים? למה גורם המחסור בחמצן? אם יש מאמר רלוונטי נשמח לשמוע. תודה רבה!!! חן וקים.

תשובה מאת: פרופ' חיים קיגל
   

שלום

מה היתה ההגדרה של נביטה? הצצת שורשון מהזרע?

אני מניח שהזרעים היו במים 4-8 שעות ולאחר מכן

אני מניח שהזרעים בניסוי היו מכוסים במים בזמן ההשריה, ולאחר מכן העברתם למשל לצמר גפן רטוב או עצים עם אדמה.

חשוב לזכור שמסיסות החמצן במים נמוכה וגם קצב הדיפוזיה במים קטן.

כאשר הזרעים מכוסים במים, חמצן שדרוש למטבוליזם ותהלכי צמיחה בזרע הנובט הינו גורם מגביל ויכול לגרום להצטברות של כוהל בזרעים בזמן פירוק סוכרים בהעדר חמצן בשהות מתחת למים ממושכת (למשל 10-18 שעות). הכוהל ותרכובות אחרות המתקבלות הן טוקסיות וגורמות למוות תאי הזרע.

שעות של 4-8 שעות מספיקה לקליטת מים בזרע והעברתם למגע ישיר עם אויר מאפשר תהליך נורמלי של נביטה.

אם תבצעו הניסוי כאשר המים לא מכסים הזרעים (על צמר גפן רטוב למשל) אני מניח שתקבלו תוצאות שונות.  

לגבי הקביעה במייל למטה: קראנו שכאשר הזרע סופח מים רבים מידי אז אספקת החמצן יורדת וזה מאט את הנביטה. לא כמות המים הנספגת על ידי הזרע מונע נביטתו, אלא כמות החמצן המגיעה לזרע לאחר תפיחתו.  

פרופ' חיים קיגל
הפקולטה לחקלאות
האוניברסיטה העברית

הוסף תגובה הדפס שאלה      שלח לחבר      שאלות מועדפות
שלח שאלה למומחה   |   שמור כדף הבית   |   הוסף למועדפים   |   תנאי שימוש באתר   |   Powered By Art-Up