בשער-קהילה אקדמית למען החברה בישראל בשער בפייסבוק - קהילה אקדמית למען החברה בישראל בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
דף הבית   |   על בשער   |   פעילויות בשער   |   ספר אורחים   |   צור קשר      רשימת תפוצה
 
 
 > שלח שאלה למומחה
 
 
 
     כל התחומים
     
     
     
     
     
     
     
     אסטרופיזיקה
     הנדסת חשמל
     הנדסת מזון
     כימיה
     פרקינסון
     קרקע ומים
     ננוטכנולוגיה
     הנדסה
     מדעי המחשב
     כימיה
     ביולוגיה
     פיזיקה
     רפואה
     מתמטיקה
     מדעי הסביבה
     גיאוגרפיה
     מוט"ב
     הוראת המדעים
     אזרחות
     כלכלה
     היסטוריה
     משפטים
     פסיכולוגיה
     תנ"ך
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 > בשער האזרחות
 
 
 > הרצאות מומחים ברשת
 
 
 > רשימת תפוצה
 
 > חתום בספר האורחים
 
 > כניסה לשואלים רשומים
 
 
 > English
 
שאלה מספר 9834 - מהי השפעת אוראה וקלציום דו-כלורי על חיידקי אי-קולי? תאריך: 20/9/2018
תחומי דעת:  כימיה  , ביולוגיה  

היי, כחלק מעבודת הביוחקר שלי בחרתי לעסוק בנושא השפעתם של חומרים שונים על חיידקי האי קולי. לצערי לא הצלחתי להבין למה ואיך קלציום דו כלורי ואוראה משפיעים על החיידקים, תוכלו להסביר? תודה.

תשובה מאת: פרופ' שמשון בלקין
   

לצערי השאלה לא לגמרי מובנת שכן לא ברור לי על אילו עובדות היא נשענת (האם למשל, ראית תופעות של חומרים אלה על החיידק, אותן אתה מתקשה להסביר?); לפיכך תשובתי תהיה כללית במהותה.

סידן דו כלורי (CaCl2): כמו לכל מלח, אם יש לחומר זה השפעה על החיידק, זו תיגזר מהשפעתם שני היונים המרכיבים אותו, אניון הכלוריד (Cl-) וקטיון הסידן (Ca2+). למלח במופעו הגבישי אין כמובן כל השפעה, שכן כל עוד איננו מומס במים החיידק איננו "רואה" אותו.

הסידן, כידוע, הוא יסוד חיוני בחייהם של אורגניזמים אאוקריוטים, הן מבחינות מבניות (כמו בנית שלד, פנימי או חיצוני), הן כגורם בקרה במגוון מערכות אנזימטיות ואחרות, והן כאלמנט חיוני בהעברת אותות עצביים. בחיידקים, לעומת זאת, המצב הרבה פחות ברור. לכאורה, סידן איננו נדרש לגידולם, שכן מצעי גידול סטנדרטיים לחיידקים אינם מכילים סידן. יחד עם זאת, מסתבר שבכל זאת קיים ריכוז נמוך אך קבוע של סידן בתאי חיידקים (כ-100 עד 300 ננומולר), אותו הם כנראה מצליחים לרכז מהריכוזים המאד נמוכים בהם הוא נמצא במרכיבים האחרים של מצע המזון. תפקידיו של הסידן בחיי החיידק אינם ברורים דיים, אך ייתכן שהם קשורים לשמירה על מבנה התא ולמעבר של מרכיבים מסוימים דרך קרום התא.

ככל הידוע לי, הכלוריד איננו מרכיב חיוני עבור חיידקים בתנאי גידול רגילים.

כמו למלחים אחרים, לסידן כלורי יכולה להיות השפעה על קצב גידולם של חיידקים והמטבוליזם שלהם, לא בשל אופיו הכימי אלא בשל הלחץ האוסמוטי שהוא יוצר. חיידקים צריכים סביבה בעלת מליחות פחות או יותר קבועה, וכאשר ריכוז המלח עולה (= הלחץ האוסמוטי החיצוני עולה) מעל טווח האופטימום, ע"י תוספת סידן כלורי או כל מלח אחר, הם נכנסים לעקה אוסמוטית ומפעילים מנגנונים מטבוליים שונים על מנת להשוות את הלחצים. חיידקי E. coli, למשל, ש"רגילים" לחיות בריכוז מלח של בין חצי אחוז לאחוז אחד (5 עד 10 גרם מלח לליטר), יכולים לאקלם את עצמם גם לריכוזי מלח גבוהים בהרבה (כמו למשל מי ים, בסביבות 3.5-4 אחוז מלח).

עוד השפעה לא ישירה של הוספת סידן לתרבית חיידקים (בעיקר בערכי pH בסיסיים) היא שקיעה של מלחי סידן קשי תמס, במיוחד פוספטים. הואיל והזרחן הוא יסוד חיוני לחיידק, הידלדלות הזרחן במצע הגידול כתוצאו משקיעתו והוצאתו מהמערכת עלולה לפגוע בגידול החיידק ואפילו בחיותו.

אוראה: מולקולה זו יכולה להוות מקור חנקן לחיידקים, במיוחד כאשר מקורות חנקן "פשוטים" יותר כמו אמוניה או חומצות אמינו אינם זמינים. קרוב לוודאי שזה המצב גם ב-E. coli. מאידך, ריכוזים גבוהים מדי של אוראה רעילים לחיידקים: כ-5% אוראה יגרמו לעיכוב בגידולו של E. coli, ו-20% יהרגו אותו.

 


פרופ' שמשון בלקין
המחלקה למדעי הצמח והסביבה, המכון למדעי החיים
האוניברסיטה העברית
הוסף תגובה הדפס שאלה      שלח לחבר      שאלות מועדפות
שלח שאלה למומחה   |   שמור כדף הבית   |   הוסף למועדפים   |   תנאי שימוש באתר   |   Powered By Art-Up