בשער-קהילה אקדמית למען החברה בישראל בשער בפייסבוק - קהילה אקדמית למען החברה בישראל בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
דף הבית   |   על בשער   |   פעילויות בשער   |   ספר אורחים   |   צור קשר      רשימת תפוצה
 
 
 > שלח שאלה למומחה
 
 
 
     כל התחומים
     
     
     
     
     
     
     
     אסטרופיזיקה
     הנדסת חשמל
     הנדסת מזון
     כימיה
     פרקינסון
     קרקע ומים
     ננוטכנולוגיה
     הנדסה
     מדעי המחשב
     כימיה
     ביולוגיה
     פיזיקה
     רפואה
     מתמטיקה
     מדעי הסביבה
     גיאוגרפיה
     מוט"ב
     הוראת המדעים
     אזרחות
     כלכלה
     היסטוריה
     משפטים
     פסיכולוגיה
     תנ"ך
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 > בשער האזרחות
 
 
 > הרצאות מומחים ברשת
 
 
 > רשימת תפוצה
 
 > חתום בספר האורחים
 
 > כניסה לשואלים רשומים
 
 
 > English
 
שאלה מספר 9818 - חומרים משמרים תאריך: 11/7/2018
תחומי דעת:  ביולוגיה  
שלום, אני תלמידת כיתה יא במגמת ביולוגיה, ורוצה לדעת מה גורם לחומר משמר להפסיק לפעול וכך בעצם נקבע התוקף של מוצר ולמה זה שונה ממוצר למוצר?
תשובה מאת: פרופ' שמעון מזרחי
   

להלן תשובה קצרה לנושא מורכב:

מוצרי מזון עוברים תהליכי קלקול שונים, כימיים ומיקרוביאלים. ההגדרה הרחבה של חומרים משמרים כוללת את אלו שמעכבים את שני סוגי הקלקול. אולם ההגדרה הצרה יותר של חומרים משמרים מתייחסת אך ורק לאלו הפועלים כנגד קלקול או הרעלת מזון הנגרמת ע"י מיקרואורגניזמים. אני מניח שזו היא כוונת השאלה. ברור שאם הפעולה היא רק כנגד המיקרואורגניזמים אין הדבר משפיע על תהליכי הקלקול הכימיים כגון חמצון. אולם בנוסף לכך צריך גם להבין שהחומרים המשמרים לא מחסלים את כל המיקרואורגניזמים. חלק פועל כנגד חיידקים אך לא משפיע על עובשים. חלק בדיוק ההפך. במקרים רבים החומרים האלה לא מחסלים אלא מעכבים את פעולת המיקרואורגניזמים והיא נמשכת בצורה מאד איטית. השילוב של תהליכים כימיים ותהליכים מיקרוביאלים שאינם מדוכאים, או מדוכאים חלקית, על ידי החומרים המשמרים משפיע בסופו של דבר על  מידת קלקול המוצר. תאריך התפוגה של מוצרי מזון מצביע בדרך כלל על התאריך הסופי שבו היצרן חושב שהוא מבטיח את איכות המוצר. מוצרי מזון שונים בהרכבם ובתנאי אחסונם ולכן שונים גם בתאריך התפוגה.

בברכה,

פרופ' שמעון מזרחי

 

הנדסת ביוטכנולוגיה ומזון
הטכניון
הוסף תגובה הדפס שאלה      שלח לחבר      שאלות מועדפות
שלח שאלה למומחה   |   שמור כדף הבית   |   הוסף למועדפים   |   תנאי שימוש באתר   |   Powered By Art-Up