בשער-קהילה אקדמית למען החברה בישראל בשער בפייסבוק - קהילה אקדמית למען החברה בישראל בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
דף הבית   |   על בשער   |   פעילויות בשער   |   ספר אורחים   |   צור קשר      רשימת תפוצה
 
 
 > שלח שאלה למומחה
 
 
 
     כל התחומים
     
     
     
     
     
     אסטרופיזיקה
     הנדסת חשמל
     הנדסת מזון
     כימיה
     פרקינסון
     קרקע ומים
     ננוטכנולוגיה
     הנדסה
     מדעי המחשב
     כימיה
     ביולוגיה
     פיזיקה
     רפואה
     מתמטיקה
     מדעי הסביבה
     גיאוגרפיה
     מוט"ב
     הוראת המדעים
     אזרחות
     כלכלה
     היסטוריה
     משפטים
     פסיכולוגיה
     תנ"ך
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 > בשער האזרחות
 
 
 > הרצאות מומחים ברשת
 
 
 > רשימת תפוצה
 
 > חתום בספר האורחים
 
 > כניסה לשואלים רשומים
 
 
 > English
 
שאלה מספר 9665 - השפעת טמפרטורת הקולה על עוצמת ההתפרצות של הגזים בניסוי תאריך: 22/1/2018
תחומי דעת:  כימיה  
תלמידים בכיתתי ביצעו את הניסוי המפורסם של הקולה והמנטוס כאשר המשתנה הבלתי תלוי היה טמפרטורת הקולה. תוצאת הניסוי הייתה שמידת ההתפרצות של הגזים בטמפרטורה של 30 מעלות הייתה גדולה מאוד, בטמפרטורת החדר פחות והקולות שהיו במקרר עוצמת ההתפרצות הייתה הקטנה ביותר. אני שיערתי שהתוצאה תהיה הפוכה כי חשבתי שיש הפשעה של מידת המסיסות של פחמן הדו חמצני במים על התוצאה. פחמן דו חמצני מסיס יותר בטמפרטורות נמוכות, מידת הגזים תיהיה רבה יותר וההתפרצות בהתאם. מסתבר שלא כך זה אם כן, מה אם כן ההסבר לכך? תודה מראש
תשובה מאת:  בשער ברשת
   

היי אתי!

נשמע שערכתם ניסוי מעניין מאוד. את צודקת בכך שמסיסות של CO2 גבוהה יותר במים קרים (סרטון הדגמה והסבר), אבל הכמות המומסת בקבוקי הקולה היוצאים מהמפעל היא זהה, ואתם לא בידדתם את הגורם המשתנה אלא אלא שיניתם גם את סביבת הבקבוקים (אם אני מבינה נכון כי שמתם אותם במקרר, כלומר לא רק הטמפ' של הקולה השתנתה אלא גם של האוויר בספירה סביבם. כדי לקיים את הניסוי לפי התכנון שלכם, אפשר לאכסן את הבקבוקים פתוחים (לאפשר לCO2 לצאת) למשך יממה בטמפ' שרציתם לבדוק (למשל חדר, 20 ו30 מעלות) כך שרק הקולה עצמה תהיה בטמפ' הרצויה וכמויות הCO2 ישתנו בכל בקבוק עקב השיחרור לאוויר בטמפ' השונות. אחר כך להוציא את הבקבוקים לטמפ' החדר ומיד עם ההוצאה (כדי שהטמפ' של המחוממים והמקוררים לא תשתנה) לפתוח ולהכניס את המנטוס ואז להשוות את הריאקציה שתתרחש. אתם יכולים לזרז את התהליך ע"י ניעור הבקבוקים (נניח 3 בקבוקים שינוערו פעם אחת, ושלושה שינוערו 3 פעמים וכמובן שלושה ללא ניעור) לפתוח את המנוערים ולאפשר לגז לצאת. להכניס לשעה לטמפ' הרצויות, להוציאם ולהכניס את המנטוס. כך תוכלו לבדוק מה גובה ההתפרצות שתהיה לכם.

כדי לדעת יותר על התהליך אני מצרפת לכם את ההסבר של ד"ר אבי אסייג ממכון דוידסון.

שיהיה לכם בהצלחה :)   

בשער ברשת
פרוייקט שאלות למומחים
בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל

הוסף תגובה הדפס שאלה      שלח לחבר      שאלות מועדפות
שלח שאלה למומחה   |   שמור כדף הבית   |   הוסף למועדפים   |   תנאי שימוש באתר   |   Powered By Art-Up