בשער-קהילה אקדמית למען החברה בישראל בשער בפייסבוק - קהילה אקדמית למען החברה בישראל בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
דף הבית   |   על בשער   |   פעילויות בשער   |   ספר אורחים   |   צור קשר      רשימת תפוצה
 
 
 > שלח שאלה למומחה
 
 
 
     כל התחומים
     
     
     
     
     
     אסטרופיזיקה
     הנדסת חשמל
     הנדסת מזון
     כימיה
     פרקינסון
     ננוטכנולוגיה
     הנדסה
     מדעי המחשב
     כימיה
     ביולוגיה
     פיזיקה
     רפואה
     מתמטיקה
     מדעי הסביבה
     גיאוגרפיה
     מוט"ב
     הוראת המדעים
     אזרחות
     כלכלה
     היסטוריה
     משפטים
     פסיכולוגיה
     תנ"ך
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 > בשער האזרחות
 
 
 > הרצאות מומחים ברשת
 
 
 > רשימת תפוצה
 
 > חתום בספר האורחים
 
 > כניסה לשואלים רשומים
 
 
 > English
 
שאלה מספר 9519 - השפעת השקייה עם מי חומוס על זריעת חיטה תאריך: 15/10/2017
תחומי דעת:  ביולוגיה  

שלום, במסגרת עבודת הביוחקר שלנו בנושא דשן ירוק החלטנו לבדוק כיצד משפיעה השקייה עם מים שבהם בישלנו חומוס על נביטה, צימוח ואורך השורשים של נבטי חיטה. בניסוי השוואנו בין חיטה שהושקתה במים, וחיטה שהושקתה במי-חומוס, בשני סוגי אדמה שונים (אדמת שתילה וורמיקוליט) כשלכל טיפול כזה ביצענו 3 חזרות. השוני בין התוצאות שקיבלנו במערך הניסוי היה מובהק בין טיפול לטיפול. החיטה שהושקתה במי החומוס צמחה פחות (בשני סוגי האדמה) ביחס לחיטה שהושקתה במים. בנוסף, גם אורך שורשי החיטה שהשקתה במי חומוס היה נמוך וגם עוביים היה עבה יותר משמעותית ביחס לשורשי החיטה שהושקתה במים (בשני סוגי האדמה).

נשמח לשמוע את חהסבר לתופעה.

תודה רבה, סתיו ושרון

תשובה מאת: פרופ' עמיר שרון
   

שלום סתיו שרון,

ניסוי יפה ומעניין.

 מהתיאור שלכן עולה שמים שבושל בהם חומוס עיכבו התפתחות של צמחי החיטה. האפשרות הסבירה ביותר היא שבמהלך בישול הגרגרים השתחררו למים חומרים בעלי השפעה מעכבת על הצמחים. החומרים הנפוצים ביתור שמשתחררים במהלך הכנת חומוס הם סוכרים שמרכיבים את התאים וגורמים לתמיסה להיות צמיגה מאד. ייתכן שמים לאחר בישול הגרגרים פחות זמינים לצמחים בגלל זה, ואז צמחים שמושקים במי חומוס ירגישו "צמאים" יחסית לצמחי הביקורת. רמז לכך אפשר למצוא בעובדה שלצמחים אלו שורשים פחות ארוכים אך מעובים. אפשרות נוספת היא כמובן חומרים בעלי השפעה שלילית על התפתחות הצמחים. בשלב זה של המחקר לא ניתן לקבוע את הגורם להשפעה השלילית על הצמחים - מקור החומרים (קליפות, דופן התאים, תכולת התאים וכו) או את טבעם. אגב, ייתכן שבמים היו גם חומרים מזינים, ואולי אפילו ממריצי גידול, אולם השפעתם של אלו ממוסכת על ידי החומרים בעלי הפעילות הפוכה. תוכלו לעשות ניסוי נוסף בו תמהלו את מי החומוס (למשל 100%, 50%, 25%) ותבדקו השפעתם על הצמחים. ייתכן שבריכוז מסוים ההשפעה השלילית תעלם אן אפילו תתהפך משלילית לחיובית. 

בברכה,

פרופ' עמיר שרון
מדעי הצמח
אוניברסיטת תל אביב

הוסף תגובה הדפס שאלה      שלח לחבר      שאלות מועדפות
שלח שאלה למומחה   |   שמור כדף הבית   |   הוסף למועדפים   |   תנאי שימוש באתר   |   Powered By Art-Up