בשער-קהילה אקדמית למען החברה בישראל בשער בפייסבוק - קהילה אקדמית למען החברה בישראל בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
דף הבית   |   על בשער   |   פעילויות בשער   |   ספר אורחים   |   צור קשר      רשימת תפוצה
 
 
 > שלח שאלה למומחה
 
 
 
     כל התחומים
     
     
     
     
     
     אסטרופיזיקה
     הנדסת חשמל
     הנדסת מזון
     כימיה
     פרקינסון
     ננוטכנולוגיה
     הנדסה
     מדעי המחשב
     כימיה
     ביולוגיה
     פיזיקה
     רפואה
     מתמטיקה
     מדעי הסביבה
     גיאוגרפיה
     מוט"ב
     הוראת המדעים
     אזרחות
     כלכלה
     היסטוריה
     משפטים
     פסיכולוגיה
     תנ"ך
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 > בשער האזרחות
 
 
 > הרצאות מומחים ברשת
 
 
 > רשימת תפוצה
 
 > חתום בספר האורחים
 
 > כניסה לשואלים רשומים
 
 
 > English
 
שאלה מספר 9326 - השפעת טיון דביק על התפתחות עובש תאריך: 26/1/2017
תחומי דעת:  אימונולוגיה וירולוגיה ומיקרוביולוגיה [ ביולוגיה ]  

שלום,

תלמידות שלי בכתה ט' עושות עבודת חקר בנושא השפעת טיון דביק על התפתחות עובש על גבי נבטים ועל גבי פיתות.

בחלק הראשון הן השרו זרעים במים בלבד בגלל האללופתיה של טיון. אחרי שהתקבלו נבטים הן השקו חלק במים, חלק בתמצית מהולה של טיון וחלק בתמצית מרוכזת של טיון. חלק מהזרעים רק מושקים וחלק קודם עוברים שטיפה ואז מושקים.

התוצאות - השנוי לא מאוד משמעותי אך רואים התפתחות של שכבה חומה על הזרעים שבמים ואילו על הזרעים שבטיון רואים מעט נקודות חומות. התוצאות לא חד משמעיות וציפינו למשהו ברור יותר בעקבות הידע הקודם שמצאנו. מה יכלה להיות הבעיה בניסוי? אולי לא העמדנו מספיק מדויק את הניסוי?

 

שאלה נוספת: בחלק השני של הניסוי הרטיבו חלקי פיתה במים, חלק בתמציות  מהולות של טיון  וחלק במרוכזות. נראה בברור שינוי. על הפיתות עם הטיון אין עובש ירוק או שחור.  מה שכן מתחיל להתפתח אלו נקודות לבנות. נשמח לדעת מהן.

תשובה מאת: פרופ' עמיר שרון
   

ראי בבקשה התייחסות בצמוד לשאלות:

מה יכלה להיות הבעיה בניסוי? אולי לא העמדנו מספיק מדויק את הניסוי?

קשה מאד לענות על שאלתך מאחר ואין מספיק מידע בתיאור העמדת הניסוי ובעיקר של הממצאים. לא ברור למשל האם הכיסוי החום כפי שהגדרת אותו הוא ממקור צמחי (פיגמנט, חומר אחר) או מיקרוביאלי (ואם כן מאיזה סוג). בעניין אללופטיה אני ממליץ שתפני לפרופסור יעקב פרידמן (jfried@post.tau.ac.il) שהוא ממוחה בתחום זה.

שאלה נוספת: בחלק השני של הניסוי הרטיבו חלקי פיתה במים, חלק בתמציות מהולות של טיון וחלק במרוכזות. נראה בברור שינוי. על הפיתות עם הטיון אין עובש ירוק או שחור. מה שכן מתחיל להתפתח אלו נקודות לבנות. נשמח לדעת מהן.

לא ברור מהתיאור האם הניסוי כלל קבוצת ביקורת של פיתות שהורטבו במים בלבד (אני מניח שכן), והאם המים שהשתמשתם עברו סטריליזציה או מי ברז ללא טיפול. תשובתי היא בהנחה שמי ברז ללא סטריליזציה, ובהנחה שכוונתך שעל פיתות שקיבלו תמצית צמחים לא התפתחו עובשים ואילו על פיתות שקיבלו מים כן התפתח עובש:

  1. ניתן לשער שלתמציות פעילות מעכבת התפתחות של פטריות (עובשים). תוכלי לבדוק זאת בקלות: קחי צלחת מזון (למשל מצע תפוחי אדמה POTATO DEXTROSE AGAR או אפילו אגר מים), שימי במרכז דיסקית רוויה בתמצית, ובשולי הצלחת שימי טיפה של נבגים שגרדת מאחד העובשים. עשי זאת עבור כל אחד מסוג עובש שברצונך לבדוק. העובש יגדל, במידה ויש פעילות מעכבת על ידי התמציות תבחיני בהילה סביב הדיסקית שבה אין גדילה של הפטריה. חשוב כמובן לכלול ביקורת מים בלבד.
  2. הנקודות הלבנות שהתפתחו מאוחר יותר יכולות להיות גורם מיקרוביאלי חדש, למשל שמר או חיידק, שאינו רגיש לתמציות, והוא מצליח לגדול מכיוון שהעובשים לא התפתחו. אפשרות נוספת, שהפעילות של החומר פגה, העובש נקטל לכן לא גדל, אבל גורם אחר התבסס וכעת יכול להתפתח.


 

פרופ' עמיר שרון
מדעי הצמח
אוניברסיטת תל אביב

הוסף תגובה הדפס שאלה      שלח לחבר      שאלות מועדפות
תגובות      [ הוסף תגובה ]
 
1
מאת:      //


שלח שאלה למומחה   |   שמור כדף הבית   |   הוסף למועדפים   |   תנאי שימוש באתר   |   Powered By Art-Up