בשער-קהילה אקדמית למען החברה בישראל בשער בפייסבוק - קהילה אקדמית למען החברה בישראל בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
דף הבית   |   על בשער   |   פעילויות בשער   |   ספר אורחים   |   צור קשר      רשימת תפוצה
 
 
 > שלח שאלה למומחה
 
 
 
     כל התחומים
     
     
     
     
     
     אסטרופיזיקה
     הנדסת חשמל
     הנדסת מזון
     כימיה
     פרקינסון
     ננוטכנולוגיה
     הנדסה
     מדעי המחשב
     כימיה
     ביולוגיה
     פיזיקה
     רפואה
     מתמטיקה
     מדעי הסביבה
     גיאוגרפיה
     מוט"ב
     הוראת המדעים
     אזרחות
     כלכלה
     היסטוריה
     משפטים
     פסיכולוגיה
     תנ"ך
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 > בשער האזרחות
 
 
 > הרצאות מומחים ברשת
 
 
 > רשימת תפוצה
 
 > חתום בספר האורחים
 
 > כניסה לשואלים רשומים
 
 
 > English
 
שאלה מספר 9319 - השפעת מלח בתמיסת בורקס על אלסטיות הסיליפטי - PVA עם תמיסת בורקס. תאריך: 20/8/2017
תחומי דעת:  כימיה  

שלום רב, בעת עבודתינו בנושא סיליפטי - דבק פלסטי PVA אשר אליו מוסיפים תמיסה של מלח הבורקס Na2B4O7·10H2O, נתקלנו בקושי מסוים. למעשה, תמיסת הבורקס יוצרת יוני בוראט, אשר משמשים כחומר מצלב לפוליוניל אלכוהול ולכן נוצר חומר תרמופלסטי בעל גמישות ואלסטיות מסויימת. כמו כן, בעת תגובת ההיווצרות מולקולות מים מן התמיסה נכנסות אל מבנה הפולימר המצולב. היספגות המים בתוצר, כאמור, משפיעה על תכונותיו של הסיליפטי הנוצר, בכך שככל שריכוז המים עולה מדובר בחומר רך יותר ואלסטי יותר, שמסוגל להעביר יותר אנרגיה, כפי שניסויינו הראשון הראה. הבעיה התגלתה בניסויינו השני, בו שיערנו כי העלאת ריכוז מלח אחר בתמיסת הבורקס, MgSO4, תגרום להקטנת יכולת ספיגת המים, בכך שמולקולות המים ייקשרו ליוני המלח ולא יוכלו להיכנס למבנה הפולימרי הצפוף של הסיליפטי, אולם בפועל קרה הדבר ההפוך והגדלת ריכוז המלח הביא לספיגה מוגברת של מים בסיליפטי. ראוי לציין כי התעסקנו עם ריכוזים מאוד קטנים המשקפים את ריכוזי המלח בסוגי מים שונים - מים רכים, קשים במקצת, קשים וקשים מאוד. כמו כן, ההפרשים במידת ספיגת המים נעים בין 1 ל5 מ"ל- עבור נפח כולל במערכת של 100 מ"ל. האם תוכלו להסביר את התוצאות של הניסוי? האם מדובר באי דיוקים בעת הכנת הסיליפטי שגרמו לכך שפחות מים נכלאו בסיליפטי עם הריכוז הנמוך יותר, בהבדלים הזניחים בריכוזי המלח, או שישנו הסבר מדעי אחר? תודה רבה מראש, יותם כשאי, תלמיד מגמת כימיה בקרית חינוך "דרור".

תשובה מאת: פרופ' דניאלה גולדפרב
   

שלום לכם,

אחת האפשרויות היא שה- MgSO4 בו השתמשתם היה המלח המיומם שבדרך כלל כולל 7 מולקולות מים ולכן הם בעצם הגדילו את כמות המים ולא הקטינו. על מנת לבדוק את האפשרות הזו אני מציעה לחזור על הניסוי והפעם עם MgSO4 שאינו מכיל מים.

בברכה

פרופ' דניאלה גולדפרב
כימיה
מכון ויצמן למדע

הוסף תגובה הדפס שאלה      שלח לחבר      שאלות מועדפות
שלח שאלה למומחה   |   שמור כדף הבית   |   הוסף למועדפים   |   תנאי שימוש באתר   |   Powered By Art-Up