בשער-קהילה אקדמית למען החברה בישראל בשער בפייסבוק - קהילה אקדמית למען החברה בישראל בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
דף הבית   |   על בשער   |   פעילויות בשער   |   ספר אורחים   |   צור קשר      רשימת תפוצה
 
 
 > שלח שאלה למומחה
 
 
 
     כל התחומים
     אסטרופיזיקה
     הנדסת חשמל
     הנדסת מזון
     כימיה
     פרקינסון
     ננוטכנולוגיה
     הנדסה
     מדעי המחשב
     כימיה
     ביולוגיה
     פיזיקה
     רפואה
     מתמטיקה
     מדעי הסביבה
     גיאוגרפיה
     מוט"ב
     הוראת המדעים
     אזרחות
     כלכלה
     היסטוריה
     משפטים
     פסיכולוגיה
     תנ"ך
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 > בשער האזרחות
 
 
 > הרצאות מומחים ברשת
 
 
 > רשימת תפוצה
 
 > חתום בספר האורחים
 
 > כניסה לשואלים רשומים
 
 
 > English
 
שאלה מספר 8889 - השפעת ריכוז הגליצרין על גודל האנטי בועה תאריך: 13/03/2016
תחומי דעת:  כימיה  , פיזיקה  
בניסוי בדקנו איך משפיע ריכוז הגליצרין במי הסבון על גודל האנטי בועה. מילאנו 5 מבחנות ב300 מ"ל מים, 10 מ"ל וריכוזים שונים של גליצרין: 0 מ"ל גליצרין, 15 מ"ל גליצרין, 30 מ"ל גליצרין, 45 מ"ל גליצרין, 60 מ"ל גליצרין. עד ריכוז 30 מ"ל של גליצרין היתה עליה בגודל האנטי בועה ובריכוזים של 45, 60 מ"ל של גליצרין היתה ירידה בגודל האנטי בועה, נשמח לדעת מה ההסבר לתוצאות אלו. תודה
תשובה מאת: פרופ' יואב צרי
   

זו בעיה מאוד מעניינת שמערבת גם שיקולים של תרמודינמיקה ומצב שיווי משקל וגם שיקולים של דינמיקה והקצב היחסי שבו תהליכים קורים. לתהליכים כאלה (דינמיים) חשוב מאוד אופן ההכנה של הדגם והדרך הספציפית שבה מוכנות האנטי-בועות (ולמיטב ידיעתי זה לא קל בכלל להכינן). הרכב החפ"ש והגליצרין בפאזה הכללית שמקיפה את האנטי-בועה יכול להשפיע על התוצאה. חשוב גם באיזה אופן הושגו המסקנות, האם בצפיה בעין ובהתרשמות כללית או שבמדידה מדויקת. חסרה אינפורמציה בנושאים אלו ולכן קשה להגיע למסקנה אחת חותכת.

אחרי שאמרתי את זה, הגיוני שהבועות גדלות עם הוספת חפ"ש כי מתח הפנים קטן וזה מאפשר לטיפות גדולות יותר להיות יציבות.
הגיוני גם שהבועות גדלות עם הוספת גליצרין, כי הצמיגות גדלה ולכן התהליך שבו הטיפה מאבדת יציבות ומתפרקת הוא הרבה יותר איטי.
מה שמפתיע הוא שישנו סף מסוים של כמות גליצרין שמעליו הטיפות שוב קטנות. אין לי תשובה לכך אולם הייתי מנחש שכמות גדולה של גליצרין בתוך הבועה יכולה לגרום להפרדה וסגרגציה של הגליצרין מהמים כך שפני הבועה יהיו טהורים יחסית דבר שיגדיל את מתח הפנים ויהווה גורם להקטנת הטיפה.
אבל זהו ניחוש בלבד.
בברכה,


 

פרופ' יואב צרי
הנדסה כימית
אוניברסיטת בן גוריון

הוסף תגובה הדפס שאלה      שלח לחבר      שאלות מועדפות
שלח שאלה למומחה   |   שמור כדף הבית   |   הוסף למועדפים   |   תנאי שימוש באתר   |   Powered By Art-Up