צמחים מפרישים צוף- דרך צופנים המצויים בפרחים וכאלה המצויים מחוץ לפרחים. הצוף מכיל בעיקר סוכרים מסיסים- גלוקוז, פרוקטוז, סוכרוז, אם כי במוהל השיפה הנקלט על ידי כנימות עלה וחלקו מופרש מהמעי האחורי שלהן (טל דבש), מוצאים גם חומצות אמינו, אבל זו אינה הפרשה ישירה. מלח- דרך בלוטות מלח כמו במנגרובים (עצים הגדלים על חוף הים באזורים טרופיים של גאות ושפל) ובצמחי מלחה בעיקר ממשפחת הסלקיים ובאשל. הפרשות המלח והצוף נעשות דרך מערכת הרשתית האנדופלסמית, גופיפי גולג'י ושלפוחיות גולג'י המתלכדות עם קרום התא. צמחים מפרישים גם אללוכימיקלים שהם חומרים אורגניים, דרך מערכת השורשים לקרקע והללו מונעים נביטה והתפתחות של צמחים זרים בקרבת הצמח המפריש (למשל טיון דביק). לאחרונה התפרסמה מערכת הפרשת אנזימים (מניטול דההידרוגנאז) על ידי כותב שורות אלה
Fang-yi C., Zamski, E., Guo, W-w., Pharr, D.M., and Williamson, J.D. 2009. Salicylic acid stimulates secretion of the normally symplastic enzyme mannitol dehydrogenase (MTD): a possible defense against mannitol secreting fungal pathogens. Planta. 230: 1093 - 1103.
מנגנון ההפרשה הזה מתקיים ישירות דרך הפלסמלמה ופרטיו עדיין אינם ידועים. אני מצרף כאן תמונה מספר חדש שכתבתי והוא נמצא כרגע בדפוס בהוצאת מגנס. תאים מתים קורסים ותוכנם נשאר כלוא בתוך התא. במשך הזמן מתפרקים החלבונים וחומצות האמינו הדולפות מהתאים המתים תקלטנה על ידי התאים השכנים במנגנון של פרוטון-קו-טרנספורט (הפרטים בספרי- ביולוגיה של התא).

בהצלחה
פרופ' אלי זמסקי
חקלאות/בוטניקה חקלאית
האוניברסיטה העברית