בשער-קהילה אקדמית למען החברה בישראל בשער בפייסבוק - קהילה אקדמית למען החברה בישראל בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
דף הבית   |   על בשער   |   פעילויות בשער   |   ספר אורחים   |   צור קשר      רשימת תפוצה
 
 
 > שלח שאלה למומחה
 
 
 
     כל התחומים
     
     
     
     
     
     
     אסטרופיזיקה
     הנדסת חשמל
     הנדסת מזון
     כימיה
     פרקינסון
     ננוטכנולוגיה
     הנדסה
     מדעי המחשב
     כימיה
     ביולוגיה
     פיזיקה
     רפואה
     מתמטיקה
     מדעי הסביבה
     גיאוגרפיה
     מוט"ב
     הוראת המדעים
     אזרחות
     כלכלה
     היסטוריה
     משפטים
     פסיכולוגיה
     תנ"ך
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 > בשער האזרחות
 
 
 > הרצאות מומחים ברשת
 
 
 > רשימת תפוצה
 
 > חתום בספר האורחים
 
 > כניסה לשואלים רשומים
 
 
 > English
 
שאלה מספר 8817 - השפעת שמן זית על עיכוב גדלים e.coli תאריך: 2/2/2016
תחומי דעת:  ביולוגיה  , בוטניקה [ ביולוגיה ]  , אימונולוגיה וירולוגיה ומיקרוביולוגיה [ ביולוגיה ]  , ביוטופ, ביודע, ביוסיור, ביוחקר [ ביולוגיה - 1 ]  
אנחנו רן שמש וארז נוי עושים עבודת ביוחקר על השפעת שמן הזית על חיידקי e.coli . מצאנו שחומצה אולאית מעכבת גדילת חיידקים אך לא מצאנו מהו מנגנון הפעולה. האם תוכלו לעזור לנו? מהו המנגנון? תודה
תשובה מאת: ד"ר ציפורה טייטל
   

שלום,

  סקירה של הספרות הקיימת מראה שהתשובה אינה חד משמעית. הספרות המוקדמת מדברת על אפקט אנטיבקטריאלי ובקטריוסטטי "ידוע" של חומצות שומן. אולם עבודות מאוחרות יותר מראות כי האפקט הזה אינו גורף כפי שדווח קודם לכן. הפעילות משמעותית יותר בחיידקי גרם חיוביים, ופחות בחיידקים גרם שליליים (עליהם נמנה
E.coli), ובחלק מהעבודות בחיידקים גרם שליליים לא נצפתה כלל השפעה אנטימיקרוביאלית של חומצות השומן (ובהן אולאית).

לגבי המנגנון, נראה שהוא קשור לפעילות שטח על גבי קרום התא, הגורמת לשיבוש מעבר הפרוטונים וכתוצאה מכך פגיעה במפל הפרוטונים משני צידי הממברנה, שמוביל לפגיעה חמורה בייצור האנרגיה ומוות תאי. עם זאת, קיימות השערות הטוענות שהחומצות פוגעות בממברנה עצמה, מונעות ייצור של מקרומולקולות, או גורמות לדנטורציה של חלבונים וDNA
.

שתי הערות נוספות- חומצה אולאית לרוב נמצאת בשמן זית כחלק מטריגליצריד, ולא בצורתה החופשית, ועל כן ראשית יש צורך בפירוק הטריגליצריד באמצעות ליפאזות ממברנליות בקטריאליות, על מנת שתתבטא פעולתה כחומצה חופשית.
כמו כן, הפעילות מעכבת הגידול מיוחסת לעיתים לתרכובות פעילות אחרות בשמן (תרכובות פנוליות) ולאו דווקא לחומצות השומן עצמן. עבודות מסוימות שמצאו השפעה אנטיבקטריאלית בוצעו באמצעות מיצוי מימי של השמן או של העלים, בהם מובן שחומצה אולאית אינה נוכחת.

בברכה,

 

ד"ר ציפורה טייטל
מרכז מחקר גילת לחקלאות על סף המדבר,
המחלקה לחקר איכות מזון ובטיחותו
מינהל המחקר החקלאי - מרכז וולקני

הוסף תגובה הדפס שאלה      שלח לחבר      שאלות מועדפות
שלח שאלה למומחה   |   שמור כדף הבית   |   הוסף למועדפים   |   תנאי שימוש באתר   |   Powered By Art-Up