שלום רב,
הרעל בפקעות רקפת- ציקלמינין האם הוא חלבון, שומן, פחמימה ?
הרעל הוא מולקולה אורגנית בעלת מבנה של ספונין. לספונינים מבנים שונים ולעיתים הם כוללים גם מולקולות סוכר הקשורות לשלד המוליקולה. כל הספונינים בעלי תכונות הקצפה ומכאן שמם.
כיצד רעל בפקעות רקפת בזמני התפתחות שונים משפיע על גדילת חיידקים? ככל שהפקעות מתפתחות כך כמות הרעל קטנה, אבל אין לנו בסיס ביולוגי לזה..
חומרי טבע נוצרים בצמח גם כחלק מתהליך פיסיולוגי התפתחותי וגם בתגובה למצבי עקה או תנאי סביבה. ריכוז חומר מסוים לא בהכרח יעלה אן ירד עם הזמן.
כיצד רעל בפקעות רקפת בריכוזים שונים משפיע על גדילת חיידקים וניסחנו השערה שככל שריכוז הרעל יהיה גבוה יותר כך השפעת הרעל תהיה גבוה יותר וקוטר עיכוב הגדילה יגדל.גם פה צריך בסיס ביולוגי ולא מצאנו בשום מקום..
ההנחה שקוטר העיכוב יגדל בתלות בריכוז נכונה עפ"י הרבה מבחנים שמתבצעים עם אנטיביוטיקות ידועות. יש לכך אין ספור הוכחות בספרות.
אם יש במיצוי הרקפת חומרים פעילים נגד חיידקים, עלייה בריכוז תשפיע על הילת העיכוב. מצד שני, קשה לדבר על חומר יחיד כיון שהמיצוי כולל חומרים רבים מקבוצות שונות ואין לדעת במיצוי כולל לאיזו קבוצה של חומרים שייך החומר/ים הפעילים. כמובן שייתכן שמדובר בתערובת חומרים. ניתן למהול את החומר פי 2, 4 , 6 ו- 10 ולבחון את פעילות המיהולים כדי לבדוק את ההשפעה על קוטר העיכוב.
והשאלה השלישית היא כיצד רעל בפקעות רקפת בטמפ' שונות משפיע על גדילת חיידקים וההשערה היא שככל שהטמפ' גדלה כך השפעת הרעל פוחתת.
האם הפקעות היו בטמפרטורות שונות, או המיצוי נחשף לטמפרטורות שונות? הטמפרטורה יכולה להשפיע על הרבה דברים. אם מדובר בחלבון או פפטיד כמובן שהם יכולים לעבור דנטורציה. אם מדובר בחומרי טבע עם קבוצה סוכרית, הם עשויים לעבור פירוק של הקשר הסוכרי ולאבד את פעילותם. ישנם גם חומרים על בסיס נדיף שעשויים פשוט להתנדף בחום כמו שמנים אתריים מסויימים, כך שקשה לתת תשובה חד-משמעית.
חשוב ביותר להבחין בין מיצוי הכולל חומרים רבים לבין חומר נקי שבודד ממיצוי כזה. האם העבודה מתבצעת עם הפקע עצמה, עם מיצוי מימי, מיצוי בפאזה אורגנית וכדומה. כל מיצוי ייתן תוצאה שונה ויכיל קבוצות שונות של חומרים.
בהצלחה
ד"ר איריס ידידיה
צמחי נוי וביוטכנולוגיה חקלאית
מינהל המחקר החקלאי - מרכז וולקני