בשער-קהילה אקדמית למען החברה בישראל בשער בפייסבוק - קהילה אקדמית למען החברה בישראל בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
דף הבית   |   על בשער   |   פעילויות בשער   |   ספר אורחים   |   צור קשר      רשימת תפוצה
 
 
 > שלח שאלה למומחה
 
 
 
     כל התחומים
     
     
     
     
     אסטרופיזיקה
     הנדסת חשמל
     הנדסת מזון
     כימיה
     פרקינסון
     ננוטכנולוגיה
     הנדסה
     מדעי המחשב
     כימיה
     ביולוגיה
     פיזיקה
     רפואה
     מתמטיקה
     מדעי הסביבה
     גיאוגרפיה
     מוט"ב
     הוראת המדעים
     אזרחות
     כלכלה
     היסטוריה
     משפטים
     פסיכולוגיה
     תנ"ך
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 > בשער האזרחות
 
 
 > הרצאות מומחים ברשת
 
 
 > רשימת תפוצה
 
 > חתום בספר האורחים
 
 > כניסה לשואלים רשומים
 
 
 > English
 
שאלה מספר 8778 - חומצה ובסיס תאריך: 14/1/2016
תחומי דעת:  כימיה  
אנחנו עושות עבודת חקר על תגובת סתירה בין חומצה ובסיס.(חומץ וסודה לשתייה). אנחנו בודקות את השפעת כמות הסודה לשתייה על זמן התגובה. בתוצאות יצא שככל שכמות הסודה עולה הזמן עולה, אך בשלב מסוים, גם כשהגדלנו את הכמות, הזמן ירד. למה הוא ירד?
תשובה מאת: פרופ' רון בלונדר
   

שלום שלום,

השאלה שלכן מאוד יפה.

כדי לענות עליה צריך לחשוב מה הגורמים אשר משפיעים על הזמן התגובה

להלן ההשערה שלי

 

בחלק הראשון של הניסויים שערכתן – העליתן את כמות הסודה וזמן התגובה עלה – כאן מה שמשפיע זו העובדה שיש לכן יותר חומר (יותר סודה) שבא במגע עם החומצה שבתוך החומר ויותר לוקח יותר זמן כדי להגיב עד תום (בבקשה שימו לב, שטיעון זה מתאים רק בכיוון שהסודה הוא חומר מוצק- אם זו הייתה תמיסה או נוזל השיקולים היו שונים). שימו לב, בכל אחד מן הניסויים בחלק הזה, כמות החומצה שבתוך החומץ שמגיבה שונה, ותלויה בכמות הבסיס (כמות הסודה)

 

כאשר הגעתן לכמות מסויימת של סודה – הגעתן לנקודה שבה מספר היחידות של הסודה (בשפת הכימאים קוראים לזה מולים) שווה למספר היחידות של החומצה שיש בתוך הסודה – בעצם כל ההחומצה מגיבה. אז למה זה קורה יותר מהר? אני משערת שכמות המוצק הגדולה של הסודה שיש לה שטח פנים גדול יותר מגיבה יותר מהר.

אתן צריכות לזכור שבכל מקרה, אותה כמות של סודה מגיבה כי החומצה שבתוך החומץ מגיבה עד תום מה שמשתנה כאן זה הקצב.

 

בהצלחה בניסוי החקר שלכן

 

ד"ר רון בלונדר
המחלקה להוראת מדעים
מכון ויצמן למדע

הוסף תגובה הדפס שאלה      שלח לחבר      שאלות מועדפות
שלח שאלה למומחה   |   שמור כדף הבית   |   הוסף למועדפים   |   תנאי שימוש באתר   |   Powered By Art-Up