בשער-קהילה אקדמית למען החברה בישראל בשער בפייסבוק - קהילה אקדמית למען החברה בישראל בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
דף הבית   |   על בשער   |   פעילויות בשער   |   ספר אורחים   |   צור קשר      רשימת תפוצה
 
 
 > שלח שאלה למומחה
 
 
 
     כל התחומים
     
     
     
     
     
     
     אסטרופיזיקה
     הנדסת חשמל
     הנדסת מזון
     כימיה
     פרקינסון
     ננוטכנולוגיה
     הנדסה
     מדעי המחשב
     כימיה
     ביולוגיה
     פיזיקה
     רפואה
     מתמטיקה
     מדעי הסביבה
     גיאוגרפיה
     מוט"ב
     הוראת המדעים
     אזרחות
     כלכלה
     היסטוריה
     משפטים
     פסיכולוגיה
     תנ"ך
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 > בשער האזרחות
 
 
 > הרצאות מומחים ברשת
 
 
 > רשימת תפוצה
 
 > חתום בספר האורחים
 
 > כניסה לשואלים רשומים
 
 
 > English
 
שאלה מספר 8741 - ביוחקר השפעת תפוחים על הבשלת בננות תאריך: 11/1/2016
תחומי דעת:  ביולוגיה  , בוטניקה [ ביולוגיה ]  , ביוטופ, ביודע, ביוסיור, ביוחקר [ ביולוגיה - 1 ]  
במסגרת הביוחקר שלנו שהנושא שלו הוא כיצד כמות התפוחים משפיעה על קצב הבשלת הבננות אנו צריכים לבדוק את כמות העמילן בבננה. השאלה היא כיצד ניתן לבדוק את כמות העמילן בבננה?
תשובה מאת: ד"ר ויקטור רודוב
   

 שלום

מצ"ב המידע לגבי מדידת העמילן בבננה במהלך ההבשלה.

השאלה פשוטה לכאורה: הרי ידוע כי תמיסת יוד (יוד + יודיד האשלגן, "תמיסת ליוגול") צובעת את העמילן בצבע כחול-כהה.

בתגובה הזאת משתמשים להערכת רמת העמילן בתפוחים וגם בבננות על מנת להעריך את רמת הבשלתם (פרי בוסר עשיר בעמילן, במהלך ההבשלה מתרחשת הידרוליזה של עמילן לסוכרים כמו גלוקוז).

מצ"ב המאמר  המתאר את הערכת ההבשלה בבננה ע"י צביעה ביוד וכמו כן התמונות מהספר Dadzie, B. K., & Orchard, J. E. (1997). Routine post-harvest screening of banana/plantain hybrids: criteria and methods. International Plant Genetic Resources Institute (IPGRI).

המראות את ההתאמה בין צביעת העמילן לבין הבשלת הבננות. יתר על כך, רואים כי יש הבדלים בין שני זנים בתגובה ליוד, כנראה בגלל השוני ביניהם ברמת העמילן.

אבל... נתבקשתי להביא שיטה כמותית (מדובר במדידה). שיטת הצביעה הישירה לא עונה לדרישה הזאת, אם כי אולי התלמידים יכולים להסתפק בה (אם לפעמים גם חוקרים ואנשי מקצוע מסתפקים בה).

מצ"ב תיאור פרויקט רלוונטי מהאינטרנט . בו נעשה מיצוי העמילן מרקמות הבננה ולאחר מכן צביעה ביוד, אך גם במקרה הזה אין מדידה כמותית אלא מסתפקים בהערכות מילוליות של עוצמת הצבע ("חזק", "חלש" וכד').

את עוצמת הצבע ניתן למדוד בצורה מדויקת בסקטרופוטומטר. מצ"ב המאמר שמתאר שיטה כזאת. היא יכולה לתת תשובה נדרשת - בתנאי שיש גישה לספקטרופוטומטר.

אם זה בלתי אפשרי, ניתן להעריך את כמות העמילן ע"י שקיעה (SEDIMENTATION) ומדידת נפח המשקע הלבן של חלקיקי העמילן. מצ"ב תיאור עבודת מעבדה מאוניברסיטת אורגון המתאר את התהליך. כמו כן, מצ"ב המאמר שגם מתאר  תהליך דומה (אך לא זהה) של שקיעת העמילן מבננה, לפי דעתי בצורה קצת יותר ברורה. רק בסוף התהליך במקום יבוש העמילן בתנור ניתן למדוד את הנפח במבחנות מסומנות כמו שבמעבדה מאוניב' אורגון.

מקווה שהמידע הזה היה לעזרה.

בהצלחה

 

ד"ר ויקטור רודוב
מינהל המחקר החקלאי
מכון וולקני

הוסף תגובה הדפס שאלה      שלח לחבר      שאלות מועדפות
שלח שאלה למומחה   |   שמור כדף הבית   |   הוסף למועדפים   |   תנאי שימוש באתר   |   Powered By Art-Up