בשער-קהילה אקדמית למען החברה בישראל בשער בפייסבוק - קהילה אקדמית למען החברה בישראל בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
דף הבית   |   על בשער   |   פעילויות בשער   |   ספר אורחים   |   צור קשר      רשימת תפוצה
 
 
 > שלח שאלה למומחה
 
 
 
     כל התחומים
     
     
     
     
     אסטרופיזיקה
     הנדסת חשמל
     הנדסת מזון
     כימיה
     פרקינסון
     ננוטכנולוגיה
     הנדסה
     מדעי המחשב
     כימיה
     ביולוגיה
     פיזיקה
     רפואה
     מתמטיקה
     מדעי הסביבה
     גיאוגרפיה
     מוט"ב
     הוראת המדעים
     אזרחות
     כלכלה
     היסטוריה
     משפטים
     פסיכולוגיה
     תנ"ך
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 > בשער האזרחות
 
 
 > הרצאות מומחים ברשת
 
 
 > רשימת תפוצה
 
 > חתום בספר האורחים
 
 > כניסה לשואלים רשומים
 
 
 > English
 
שאלה מספר 8707 - השפעת חימום מוקדם על אוסמוזה בתפו"א תאריך: 24/12/2015
תחומי דעת:  ביולוגיה  , ביוטופ, ביודע, ביוסיור, ביוחקר [ ביולוגיה - 1 ]  
שלום ותודה רבה על העבודה המבורכת מה אמורה להיות ההשערה לניסוי כזה: אם נחמם לטמפ' שונות חתיכות תפו"א ולאחר מכן בטמפ' החדר נכניס אותם לתמיסה סוכרוז ונשווה משקל בין התחלת הניסוי למשקל בסופו? ובמילים אחרות - בתקווה שאני מדייקת: מה קורה לאוסמוזה כשהקרומים נהרסים? האם נכון לומר שככל שהטמפ' בחימום מוקדם גבוהה יותר, כך האוסמוזה גבוהה יותר? (ולכן הפרש המשקל יהיה גדול יותר?) או שאם בררנות הקרום נהרסת אז יש גם כניסת סוכרוז בחופשיות ובדיקת הפרשי משקל כבר לא מעידים על כלום? ולסיום - כשהקרומים נהרסים בחימום - רק החלבונים בקרום נהרסים או גם הפוספוליפידים? תודה רבה
תשובה מאת: פרופ' ישראל גולדברג
   

אוסמוזה משמעותה העברת מים דרך קרום התא. עם עלית הטמפרטורה עולה קצב (יחידת משקל מים בזמן מסוים) האוסמוזה עד לרמה קבועה (טורגור). דופן התא משמש כתומך פיזי לקרום התא.

טמפרטורות גבוהות  יגרמו לדנטורציה (הרס) של חלבוני הקרום התאי (תחשבי מה קורה לביצה בחום) וכן לניזול יתר של הליפידים (תחשבי מה קורה לחמאה בחום). במצב כזה קרום התא יאבד את תכונת חדירותו הבררנית והתא ימות.

חתיכות תפוחי האדמה הושמו בתמיסה היפוטונית ולכן יותר מים יכנסו לחתיכות אלה עם עלית הטמפרטורה, עד לרמה מסוימת כפי שנאמר.

 

פרופ' ישראל גולדברג
המח' לגנטיקה מולקולרית וביוטכנולוגיה, המכון למיקרוביולוגיה
האוניברסיטה העברית

הוסף תגובה הדפס שאלה      שלח לחבר      שאלות מועדפות
תגובות      [ הוסף תגובה ]
 
1 תודה על התשובה ושאלת המשך
מאת: אורית      //


שלח שאלה למומחה   |   שמור כדף הבית   |   הוסף למועדפים   |   תנאי שימוש באתר   |   Powered By Art-Up