בשער-קהילה אקדמית למען החברה בישראל בשער בפייסבוק - קהילה אקדמית למען החברה בישראל בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
דף הבית   |   על בשער   |   פעילויות בשער   |   ספר אורחים   |   צור קשר      רשימת תפוצה
 
 
 > שלח שאלה למומחה
 
 
 
     כל התחומים
     
     
     
     
     
     
     אסטרופיזיקה
     הנדסת חשמל
     הנדסת מזון
     כימיה
     פרקינסון
     ננוטכנולוגיה
     הנדסה
     מדעי המחשב
     כימיה
     ביולוגיה
     פיזיקה
     רפואה
     מתמטיקה
     מדעי הסביבה
     גיאוגרפיה
     מוט"ב
     הוראת המדעים
     אזרחות
     כלכלה
     היסטוריה
     משפטים
     פסיכולוגיה
     תנ"ך
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 > בשער האזרחות
 
 
 > הרצאות מומחים ברשת
 
 
 > רשימת תפוצה
 
 > חתום בספר האורחים
 
 > כניסה לשואלים רשומים
 
 
 > English
 
שאלה מספר 8704 - מדידת מתח בתא אלקטרוכימי הבנוי ממיצי פרות הדר ומתכות Mg , Cu תאריך: 31/12/2015
תחומי דעת:  כימיה  
שלום , תלמידי עושים פרוייקט חקר ואחת הקבוצות ביצעה ניסוי בו שאלת החקר היתה : כיצד סוג מיץ פרי ההדר משפיע על עוצמת המתח החשמלי? הבעיה : 1. מה התגובה/תגובות שמתרחשות בתא ? התא נבנה משני חצאי תאים בהם היה מיץ פרי סחוט (לימון/תפוז/קלמנטינה/אשכולית)בכל חצי תא הוכנס אלקטרודת Mg ואלקטרודת Cu בנפרד . חצאי התאים חוברו בגשר מלח שנבנה מניר סינון שהושרה בתמיסת NH4NO3 . יש לציין שרק בתא שנבנה ממיץ לימון נצפה בעבוע ליד אלקטרודת המגנזיום. 2. התוצאות יצאו הפוך מהמצופה . ככל שתמיסת המיץ הסחוט היתה בעלת pH נמוך יותר המתח היה קטן יותר . כיצד ניתן להסביר זאת?
תשובה מאת: פרופ' דורון אורבך
   

מיץ פרי הדר הוא תמיסה אלקטרוליטית המכילה חומצה אורגנית (חומצת לימון - חומצה ציטרית, ראו ויקיפדיה) ומלחים כמו מלח בישול בריכוזים נמוכים. המיצים מכילים פרוטונים שהם היונים הפעילים וכן אניונים של החומצות האורגניות. לכן התמיסות הללו מוליכות חשמל (הולכת יונים).

התגובות הבסיסיות בתא הזה קשורות להמסה מורכבת של יוני מגנזיום על אלקטרודת המגנזיום (הקטב השלילי במערכת הזו - אנודה) מול חיזור אפשרי של פרוטונים על אלקטרודת הנחושת (הקוטב החיובי, קתודה).

מיץ הלימון מכיל את הריכוז הגבוה ביותר של חומצה (לכן הוא הכי חמוץ).  אפשרית תגובה ישירה בין המגנזיום לפרוטונים. מגנזיום היא מתכת פעילה היכולה לחזר פרוטונים בתמיסה לגז מימן. בריכוז חומצה גבוה, אפשרית המסה מסויימת של שכבת התחמוצת הטבעית המכסה את המגנזיום, ולכןאפשרית תגובה ישירה של חיזור פרוטונים לגז מימן. לכן, לא מפתיע שדוקא במיץ לימון (הכי חמוץ- הכי חומצי, ריכוז גבוה של פרוטונים) יש תגובה נראית לעין המתבטאת בביעבוע גז מימן.

באשר למתחככל שה  pH  נמוך יותר, המגנזיום מגיב יותר , מתכסה בתוצרי התגובה ואז, כח החיזור שלו קטן, והדבר מתבטא במתח תא יותר נמוך

 

פרופ' דורון אורבך
כימיה
אוניברסיטת בר-אילן

הוסף תגובה הדפס שאלה      שלח לחבר      שאלות מועדפות
שלח שאלה למומחה   |   שמור כדף הבית   |   הוסף למועדפים   |   תנאי שימוש באתר   |   Powered By Art-Up