בשער-קהילה אקדמית למען החברה בישראל בשער בפייסבוק - קהילה אקדמית למען החברה בישראל בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
דף הבית   |   על בשער   |   פעילויות בשער   |   ספר אורחים   |   צור קשר      רשימת תפוצה
 
 
 > שלח שאלה למומחה
 
 
 
     כל התחומים
     
     
     
     
     
     אסטרופיזיקה
     הנדסת חשמל
     הנדסת מזון
     כימיה
     פרקינסון
     ננוטכנולוגיה
     הנדסה
     מדעי המחשב
     כימיה
     ביולוגיה
     פיזיקה
     רפואה
     מתמטיקה
     מדעי הסביבה
     גיאוגרפיה
     מוט"ב
     הוראת המדעים
     אזרחות
     כלכלה
     היסטוריה
     משפטים
     פסיכולוגיה
     תנ"ך
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 > בשער האזרחות
 
 
 > הרצאות מומחים ברשת
 
 
 > רשימת תפוצה
 
 > חתום בספר האורחים
 
 > כניסה לשואלים רשומים
 
 
 > English
 
שאלה מספר 5847 - השפעת אלכוהול על נשימת שמרים תאריך: 01/11/2012
תחומי דעת:  ביולוגיה  , ביוכימיה [ ביולוגיה ]  , מבנה התא וגנטיקה [ ביולוגיה ]  , אימונולוגיה וירולוגיה ומיקרוביולוגיה [ ביולוגיה ]  , הוראת המדעים  , מדעי הטבע [ הוראת המדעים ]  , ביולוגיה - 1  , התא- מבנה ופעילות [ ביולוגיה - 1 ]  , מיקרואורגניזמים [ ביולוגיה - 1 ]  


ברצוני לדעת כיצד משפיע אלכוהול על נשימת שמרים.


תשובה מאת: פרופ' ישראל גולדברג
   

שמרים הם פטריות חד-תאיות פקולטטיביות, כלומר פטריות שביכולתן לגדול תוך קבלת האנרגיה הדרושה לגידול הן מנשימה אווירנית או מנשימה אל-אווירנית (תסיסה כוהלית).

התסיסה הכוהלית היא תהליך פירוק של מולקולות הסוכר (לדוגמא, גלוקוז) במצע הגידול בלא נוכחות חמצן על ידי שמרי יין. בתהליך זה מולקולת הגלוקוז מפורקת לשתי מולקולות של חומצה פירובית (גליקוליזה), שמפורקות לאחר מכן למולקולות אתנול (אלכוהל). בסך הכול נוצרות בתהליך מכל מולקולת גלוקוז שתי מולקולות אתנול, שתי מולקולות ATP ובנוסף נפלטות גם שתי מולקולות פחמן דו-חמצני. בתהליך זה האלכוהול הוא תוצר של הנשימה שנעשית כאמור בתנאים של חוסר חמצן.

תהליך הנשימה האווירנית הוא תהליך אחר, הדורש נוכחות חמצן, ובו תא השמר יכול לפרק מולקולות גלוקוז. בתהליך זה נוצרות 38 מולקולות ATP, נפלטים מים ופחמן דו-חמצני, והחמצן נצרך. בתהליך זה לא מיוצר אלכוהול, והיות והאנרגיה היא גדולה
הרי נוצרים הרבה יותר תאי שמרים (כמות התאים המתקבלת) מאשר באם השמרים נושמים ללא חמצן.

כאשר ריכוז האלכוהול עולה בכלי הגידול, קצב הגידול של השמרים (כלומר העלייה בכמות השמרים ביחידת זמן נתונה) יורד עד שהשמרים יפסיקו לגדול. האלכוהול מעכב את גידול השמרים, בין בנשימה אווירנית ונשימה אל-אווירנית, בין השאר ע"י כך שהוא "ממיס" את קרום התא החיוני לגידול.



פרופ' ישראל גולדברג
המח' לגנטיקה מולקולרית וביוטכנולוגיה, המכון למיקרוביולוגיה
האוניברסיטה העברית

הוסף תגובה הדפס שאלה      שלח לחבר      שאלות מועדפות
שלח שאלה למומחה   |   שמור כדף הבית   |   הוסף למועדפים   |   תנאי שימוש באתר   |   Powered By Art-Up