בשער-קהילה אקדמית למען החברה בישראל בשער בפייסבוק - קהילה אקדמית למען החברה בישראל בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
דף הבית   |   על בשער   |   פעילויות בשער   |   ספר אורחים   |   צור קשר      רשימת תפוצה
 
 
 > שלח שאלה למומחה
 
 
 
     כל התחומים
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     אסטרופיזיקה
     אפיגנטיקה
     ארכיאולוגיה
     הנדסת חשמל
     הנדסת מזון
     השכלה גבוהה
     חינוך
     כימיה
     מדעי המוח
     מדעי כדור הארץ
     פרקינסון
     קרימינולוגיה
     קרקע ומים
     ננוטכנולוגיה
     הנדסה
     מדעי המחשב
     כימיה
     ביולוגיה
     פיזיקה
     רפואה
     מתמטיקה
     מדעי הסביבה
     גיאוגרפיה
     מוט"ב
     הוראת המדעים
     אזרחות
     כלכלה
     היסטוריה
     משפטים
     פסיכולוגיה
     תנ"ך
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 > בשער האזרחות
 
 
 > הרצאות מומחים ברשת
 
 
 > רשימת תפוצה
 
 > חתום בספר האורחים
 
 > כניסה לשואלים רשומים
 
 
 > English
 
שאלה מספר 5749 - עיכוב נביטה ע"י מיץ תפוזים ו/או מיץ עגבניות תאריך: 15/07/2012
תחומי דעת:  ביולוגיה  , בוטניקה [ ביולוגיה ]  , ביולוגיה - 1  , מזרע לזרע [ ביולוגיה - 1 ]  , פיזיולוגיה של הצמח [ ביולוגיה ]  

שלום רב,

אני מנחה תלמידים בפרוייקטים של מדעי החיים וחקלאות.

אחד התלמידים בחר בנושא עיכוב נביטה ע"י מיץ תפוזים או עגבניות ואנו רוצים לבדוק את העיכוב על נביטה של זרעי חיטה.

ברצוני לשאול האם במיץ תפוזים ובמיץ עגבניות יש גורם המעכב נביטה? האם ידוע מהו הגורם? האם ניתן לבודדו בתנאי מעבדה של בית הספר?

תודה רבה,

אורלי קבילי

תשובה מאת: פרופ' עמרם אשל
   

לאורלי שלום,

היות והטבע מסביבנו מורכב ופעיל, לא ניתן להדגים בקלות בכיתה כל מה שעולה בראשו של כל תלמיד. גם לא לכל רעיון שמישהו מעלה ניתן למצוא תשובה מוסמכת. לא לחינם עסקו בעבר רבות בתכנון קפדני של ניסויי מעבדה שיהיו מוצלחים ויוכלו להדגים את התהליך הנלמד.

אני מניח שמיץ תפוזים, בעיקר עקב תכולת החומצה שבו, יעכב נביטה של זרעי חיטה אך אינני חושב שמישהו בדק זאת. בעגבניה, לעומת זאת, ידוע שיש בציפה חומרים מעכבי נביטה של זרעי העגבניה הנמצאים בה. ההבדל בין עגבניה לתפוז בעניין זה הוא שזרעי התפוז אינם "שוחים" במיץ תפוזים כל עוד הפרי שלם. אני מעריך שלא תוכלי להדגים את הדברים האלה במעבדת ביה"ס כי כאשר תשרי זרעי חיטה במיץ תפוזים או מיץ עגבניה, בתנאים לא סטריליים, יגדלו עליהם פטריות וחיידקים כי שניהם מכילים סוכר ועוד חומרי מזון טובים. כל הכלים יסריחו ויהיו מלאים במיקרואורגניזמיים שלכעצמם יכולים להפריע לנביטה. הטכניקה המקובלת של "שחרור" זרעי עגבניה מהעיכוב היא לסחוט את הפירות ולתת לזרעים להישאר שרויים במיץ העגבניות מספר ימים עד שהפטריות יפרקו את חומרי העיכוב (זהירות מסריח מאוד!!!). אחר-כך ניתן
לשטוף את זרעי העגבניה ולהנביט אותם. ראי תיאור כאן:

http://www.seedsave.org/issi/904/beginner.html#anchor005

לדעתי, הרבה יותר קל יהיה להדגים עיכוב או זרוז של נביטה ע"י מלחים אנורגניים (מלח בישול - מעכב, מלחי חנקן בריכוז מתאים - מזרזים).

אבל ראי הצעה לפעילות בכתובת:

http://www.biologycorner.com/worksheets/germination_inhibitors.html



בברכה,

פרופ' עמרם אשל
מדעי הצמח
אוניברסיטת תל אביב

לשאלה זו נשאלה שאלת המשך, לצפייה לחצו כאן
הוסף תגובה הדפס שאלה      שלח לחבר      שאלות מועדפות
תגובות      [ הוסף תגובה ]
 
1 מעכבים ומזרזים אנאורגניים
מאת: סלי      //


שלח שאלה למומחה   |   שמור כדף הבית   |   הוסף למועדפים   |   תנאי שימוש באתר   |   Powered By Art-Up