בשער-קהילה אקדמית למען החברה בישראל בשער בפייסבוק - קהילה אקדמית למען החברה בישראל בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
דף הבית   |   על בשער   |   פעילויות בשער   |   ספר אורחים   |   צור קשר      רשימת תפוצה
 
 
 > שלח שאלה למומחה
 
 
 
     כל התחומים
     
     
     
     
     אסטרופיזיקה
     הנדסת חשמל
     הנדסת מזון
     כימיה
     פרקינסון
     ננוטכנולוגיה
     הנדסה
     מדעי המחשב
     כימיה
     ביולוגיה
     פיזיקה
     רפואה
     מתמטיקה
     מדעי הסביבה
     גיאוגרפיה
     מוט"ב
     הוראת המדעים
     אזרחות
     כלכלה
     היסטוריה
     משפטים
     פסיכולוגיה
     תנ"ך
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 > בשער האזרחות
 
 
 > הרצאות מומחים ברשת
 
 
 > רשימת תפוצה
 
 > חתום בספר האורחים
 
 > כניסה לשואלים רשומים
 
 
 > English
 
שאלה מספר 3158 - שומנים ושמנים תאריך: 29/11/2007
תחומי דעת:  פיזיולוגיה ורפואה [ ביולוגיה ]  , תזונה ובריאות [ ביולוגיה ]  , מבוא לביולוגיה של האדם [ ביולוגיה - 1 ]  , הזנה בצמחים ובבעלי חיים [ ביולוגיה - 1 ]  

תמיד לימדתי שכולסטרול מצוי בד"כ במזון מן החי ואינו נמצא בשמנים מהצומח.
בספר: ביולוגיה של האדם- עדי מרקוזה הס דידה פרנקל,ונורית בשן(עמ' 33), מצוין שכולסטרול מצוי בשמן דקלים. הכיצד? ומה ההסבר האבולוציוני לנוכחות האנזימים המתאימים?


תשובה מאת:  אורית וייס
   


שלום רב,

שֶמֶן הינו שם כללי לנוזלים שומניים שאינם מסיסים במים (הידרופוביים).
השמן הוא תערובת של ליפידים הכוללת מונוגליצרידים, דיגליצרידים, טריגליצרידים, פוספולפידים, סטרולים, כהלים שומניים וחומצות שומן.

שמן בישול יכול להיות ממקור צמחי או ממקור
מהחי כל עוד הוא נוזלי בטמפרטורת החדר. שמנים צמחיים מופקים בד"כ מזרעים, אגוזים, פירות או קטניות. לעומתם, שומנים מן החי הם בדרך כלל מוצקים בטמפרטורת החדר, אך שמן דגים ולוויתנים הוא נוזלי למרות שמקורם מהחי.

שמן הדקלים – אמנם מופק מזרעים ומפירות של עץ דקל אפריקאי אולם הוא מוצק בטמפרטורת החדר ולכן על פי ההגדרה הוא אינו נחשב לשמן אלא לשומן.

שמן זה משמש בעיקר לייצור סבון, בתעשיית הקוסמטיקה והוא משמש גם ליצירת המרגרינה.

שמן הדקלים מכיל אחוז גבוה של שומנים רוויים (כמו אלו הנמצאים בשומנים מהחי) ואינו מכיל כולסטרול.

דוגמא לאחוזי חומצות השומן בשמנים נפוצים:

% חומצות שומן

רוויות

% חומצות שומן חד

בלתי רוויות

% חומצות שומן

רב בלתי רוויות

שמן צמחי

15

24

61

סויה

12

25

63

חמניות

8

18

74

חריע

11

32

57

תירס

12

80

8

זית

26

22

52

כותנה

90

7

3

קוקוס

10

60

30

קנולה

14

42

44

שומשום

50

40

10

דקלים

20

50

30

בוטנים


שמני מאכל שקיימים בשוק וסיווגם לפי חומצות שומן מהצומח:

חד בלתי רוויים: זית, קנולה .

רב בלתי רוויים: זרעי ענבים, חריע, אורז, שומשום, פשתן, חמניות, כותנה, אגוז מלך, מקדמיה, בוטנים, אבוקדו, גזר, תירס, זרעי קנביס, זרעי דלעת, נבט חיטה

רוויים: שמן קוקוס, שמן דקלים.

מהחי:

רב בלתי רוויים: שמן דגים.

רוויים- חמאה.


שמנים שמכילים אומגה-3:

שמן דגים,פשתן,זרעי קנביס,אגוז מלך,זרעי דלעת.

שאר השמנים מהצומח והשמנים הנ"ל פרט לשמן דגים מכילים אומגה 6.


בברכה,
אורית וייס

דיאטנית קלינית

הוסף תגובה הדפס שאלה      שלח לחבר      שאלות מועדפות
שלח שאלה למומחה   |   שמור כדף הבית   |   הוסף למועדפים   |   תנאי שימוש באתר   |   Powered By Art-Up