בשער-קהילה אקדמית למען החברה בישראל בשער בפייסבוק - קהילה אקדמית למען החברה בישראל בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
דף הבית   |   על בשער   |   פעילויות בשער   |   ספר אורחים   |   צור קשר      רשימת תפוצה
 
 
 > שלח שאלה למומחה
 
 
 
     כל התחומים
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     אסטרופיזיקה
     אפיגנטיקה
     ארכיאולוגיה
     הנדסת חשמל
     הנדסת מזון
     השכלה גבוהה
     חינוך
     כימיה
     מדעי המוח
     מדעי כדור הארץ
     פרקינסון
     קרימינולוגיה
     קרקע ומים
     ננוטכנולוגיה
     הנדסה
     מדעי המחשב
     כימיה
     ביולוגיה
     פיזיקה
     רפואה
     מתמטיקה
     מדעי הסביבה
     גיאוגרפיה
     מוט"ב
     הוראת המדעים
     אזרחות
     כלכלה
     היסטוריה
     משפטים
     פסיכולוגיה
     תנ"ך
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 > בשער האזרחות
 
 
 > הרצאות מומחים ברשת
 
 
 > רשימת תפוצה
 
 > חתום בספר האורחים
 
 > כניסה לשואלים רשומים
 
 
 > English
 
שאלה מספר 10202 - עובש ותולעים תאריך: 7/8/2019
תחומי דעת:  הנדסת מזון  , ביולוגיה  
שלום רב, רציתי לשאול האם תולעים יכולות להיווצר יש מאין? קרו לי שני מקרים, באחד הייתה לי שקית אורז שנשאר בה מעט אורז והיא סגורה עם מדבקה, כשפתחתי גיליתי תולעים באורז. מקרה שני היה שקית של אגוזי מלך שהושארה פתוחה ללא קשירה אך מלופפת וגם בה היו תולעים. חשוב לציין ששניהם מאוחסנים בארון במטבח. האם התולעים יכולות להיווצר כך סתם או שהן הגיעו למזון ממקום כלשהו? שאלה נוספת, על אגוזי המלך התפתח עובש שחור ופירורי, האם עובש יכול להתפתח על כל מאכל שהרי אחד התנאים לעובש זה לחות.. תודה רבה על המענה :)
תשובה מאת: פרופ' סימה ירון
   

שלום אנאל,

תולעים (וכל יצור חי אחר) לא נוצרים יש מאין. אם הן מופיעות באריזות סגורות סביר להניח שהיו ביצים על האורז או אגוזי המלך, שבקעו לאורך הזמן, או תולעים בגודל ממש קטן שלא ראיתם בהתחלה, עד שגדלו לגודל שניתן לראות בעיין. אפשרות נוספת היא שהן הוכנסו בטעות, בזמן שפתחתם את השקית בפעם הראשונה (למשל בעקבות נגיעה עם ידיים מלוכלכות), או אם לא סגרתם את השקית באופן מלא, וגדלו והתרבו על המוצר לאורך הזמן (זה גם מקור מזון בשבילן).

עובשים יכולים להתפתח על מוצרים רבים, אבל לא על כל מוצר. אחד התנאים הוא באמת לחות ברמה מספיקה. כדאי לזכור שלא תמיד צריך שכל המוצר יהיה רטוב, לפעמים מספיקה קצת לחות על אגוז אחד או בחלק ממנו. רוב העובשים גם צריכים חמצן, ולא יגדלו בד"כ במוצרים שמכילים חומרי שימור, מלח בריכוז גבוה, ועוד.

כמובן, שאם נוצר עובש על מוצר מזון כלשהו, או הופיעו תולעים, אסור לאכול את המוצר הזה. עובשים עלולים לייצר רעלנים מסוכנים מאוד שמצטברים בגוף.

 

 

פרופ' סימה ירון
המחלקה לביוטכנולוגיה והנדסת מזון
הטכניון
הוסף תגובה הדפס שאלה      שלח לחבר      שאלות מועדפות
שלח שאלה למומחה   |   שמור כדף הבית   |   הוסף למועדפים   |   תנאי שימוש באתר   |   Powered By Art-Up