בשער-קהילה אקדמית למען החברה בישראל בשער בפייסבוק - קהילה אקדמית למען החברה בישראל בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
דף הבית   |   על בשער   |   פעילויות בשער   |   ספר אורחים   |   צור קשר      רשימת תפוצה
 
 
 > שלח שאלה למומחה
 
 
 
     כל התחומים
     
     
     
     אסטרופיזיקה
     אפיגנטיקה
     ארכיאולוגיה
     הנדסת חשמל
     הנדסת מזון
     השכלה גבוהה
     חינוך
     כימיה
     מדעי המוח
     מדעי כדור הארץ
     פרקינסון
     קרימינולוגיה
     קרקע ומים
     ננוטכנולוגיה
     הנדסה
     מדעי המחשב
     כימיה
     ביולוגיה
     פיזיקה
     רפואה
     מתמטיקה
     מדעי הסביבה
     גיאוגרפיה
     מוט"ב
     הוראת המדעים
     אזרחות
     כלכלה
     היסטוריה
     משפטים
     פסיכולוגיה
     תנ"ך
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 > בשער האזרחות
 
 
 > הרצאות מומחים ברשת
 
 
 > רשימת תפוצה
 
 > חתום בספר האורחים
 
 > כניסה לשואלים רשומים
 
 
 > English
 
שאלה מספר 10134 - האם סוכרוז מעודד נביטה של זרעי מש? תאריך: 2/7/2019
תחומי דעת:  ביולוגיה  
שלום, במהלך ביצוע עבודת הביוחקר, חקרנו את: 1.השפעת ריכוזים שונים של סוכרוז על מידת נביטת זרעי המש. 2.השפעת ריכוזים שונים של מלח על מידת נביטת זרעי המש. כוונתנו הייתה לבדוק את השפעת ריכוז המומסים על מידת נביטת זרעי המש. הסיבה לבחירת הסוכרוז הייתה לבחור מומס שמשפיע רק על ריכוז התמיסה(אוסמוזה). זאת אומרת, ללא השפעות נלוות (עיכוב/עידוד צמיחה). חיפשנו רבות ולא הצלחנו למצוא האם לסוכרוז יש השפעה נלווית (מלבד אוסמוזה) על מידת הנביטה. אולי הזרעים יכולים לפרקו לחד סוכר (בעזרת אינברטאז) ובכך הוא בעצם יעודד נביטה? נשמח אם תוכלו לענות לנו על השאלות הבאות: 1. האם האנזים אינברטאז פעיל במהלך נביטת זרעי המש? (ובכך בעצם נוכחות סוכרוז תעודד נביטה) 2. האם לסוכרוז יש השפעה נלווית על מידת נביטת זרעי המש, מלבד שינוי ריכוז התמיסה (אוסמוזה)? תודה :)
תשובה מאת: פרופ' חיים קיגל
   

 

שלום נועה,
דבר ראשון אני רוצה לומר לך כל הכבוד על הניסוח והמיקוד הברורים ביותר.

לצערי מלח וסוכרוז הם מומסים לא מתאימים לבדיקת השאלה השפעות אוסמוטיות (פוטנציאל מים) על הנביטה. בנוסף להשפעות אוסמוטיות לשני מומסים אלה יש השפעות נלוות שיקשו על הסקת מסקנות.

 

למלח בריכוזים גבוהים יחסית יש השפעות טוקסיות. הסוכרוז נקלט על ידי הזרע ומהווה מקור נוסף לאנרגיה שיכול להשפיע על הנביטה. קיימת סבירות גדול שבעובר הזרע יש אינברטז כי ברוב הזרעים יש סוכרוז.

 

כמו כן תלוי איך מגדירים ובודקים נביטה. ההגדרה המקובלת היא הצצת השורשון 1-3 מ'מ דרך קליפות הזרע (למשל בזרעים המונחים על נייר סינון או צמר גפן לח (הנבטה בחושך כי אור עלול לעכב התארכות שורשון).

אם הנביטה נקבעת לפי הצצת השורשון מעל פני הקרקע בעציצים למשל, המומסים ישפיעו על שלבים שאחרי הנביטה, בזמן גדילת הנבט עד להצצה.

כמו כן, אם לא עובדים בתנאים סטריליים, בתמיסת הזוכרןז מתפתחים חיידקים ופטריות שעלולים להשפיע על הנביטה.

 

רצוי להשתמש בתמיסת polyethylene glicol החסר השפעות מטבוליות או טוקסיות. זה אותו חומר שמוסיפים למי קירור במכונית להעלאת טמפרטורת הרתיחה או הקיפאון של המים.

 

 

 

פרופ' חיים קיגל
הפקולטה לחקלאות
האוניברסיטה העברית
הוסף תגובה הדפס שאלה      שלח לחבר      שאלות מועדפות
שלח שאלה למומחה   |   שמור כדף הבית   |   הוסף למועדפים   |   תנאי שימוש באתר   |   Powered By Art-Up