בשער-קהילה אקדמית למען החברה בישראל בשער בפייסבוק - קהילה אקדמית למען החברה בישראל בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
דף הבית   |   על בשער   |   פעילויות בשער   |   ספר אורחים   |   צור קשר      רשימת תפוצה
 
 
 > שלח שאלה למומחה
 
 
 
     כל התחומים
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     אסטרופיזיקה
     אפיגנטיקה
     ארכיאולוגיה
     הנדסת חשמל
     הנדסת מזון
     השכלה גבוהה
     חינוך
     כימיה
     מדעי המוח
     מדעי כדור הארץ
     פרקינסון
     קרימינולוגיה
     קרקע ומים
     ננוטכנולוגיה
     הנדסה
     מדעי המחשב
     כימיה
     ביולוגיה
     פיזיקה
     רפואה
     מתמטיקה
     מדעי הסביבה
     גיאוגרפיה
     מוט"ב
     הוראת המדעים
     אזרחות
     כלכלה
     היסטוריה
     משפטים
     פסיכולוגיה
     תנ"ך
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 > בשער האזרחות
 
 
 > הרצאות מומחים ברשת
 
 
 > רשימת תפוצה
 
 > חתום בספר האורחים
 
 > כניסה לשואלים רשומים
 
 
 > English
 
שאלה מספר 10103 - האם קצב חלוקות המיטוזה בתחילת גדילת השורשים גבוה מקצב החלוקות בהמשך הגדילה? תאריך: 1/4/2019
תחומי דעת:  ביולוגיה  
בניסוי ביוחקר השרינו שיני שום במים עם ריכוזי קפה שונים. התוצאות הראו באופן ברור שככל שריכוז הקפה היה גבוה, כך השורשים היו קצרים יותר. לאחר מכן שטפנו את שיני השום, והמשכנו לגדל אותם במי ברז. בשלב זה דווקא השורשים שהיו קודם לכן בריכוזי קפה גבוהים התארכו מהר יותר מהשורשים שהיו קודם בריכוזי קפה נמוכים. האם יש מידע כלשהו על כך שבתחילת הצמיחה קצב המיטוזות גבוה יותר (בדומה לעוברים)? אם כן נוכל להסביר את התוצאות בכך שהשורשים שכבר עברו את תחילת הצמיחה התחלקו בקצה איטי יותר מאשר השורשים שעדיין נמצאים בשלבים ההתחלתיים של הצמיחה, עקב העיכוב שנוצר מהקפה.
תשובה מאת: פרופ' עמרם אשל
   

שלום,

התארכות שורשים היא תוצאה של שני תהליכים המתרחשים כל הזמן זה בצד זה. הראשון, חלוקות תאים, מה שקראת מיטוזות והשני גדילה של התאים שבעיקרה היא תוצאה קליטה של מים.

ניתן להניח, שככל שתמיסת הקפה, שהשתמשתם בה, הייתה מרוכזת יוצר, קשה היה לשורשים לקלוט מים ממנה. אבל היא לא הפריעה לחלוקות התאים. לכן, בשלב הראשון נוצרו הרבה תאים שלא גדלו. זאת הסיבה לכך שבריכוז הקפה הגבוה מצאתם שורשים קצרים יותר.

אחרי שהעברתם את הצמחים למי הברז, קליטת המים נעשתה מהירה יותר ולכן השורשים שהיו בהם כבר הרבה תאים קצרים מוכנים, התארכו בבת-אחת יותר מאשר הצמחים שקלטו מים ושורשיהם התארכו עוד בשלב הראשון. 

השפעה הזאת שראיתם איננה מיוחדת לקפה דווקא אלא לכל מומס שהייתם ממיסים במים. החיסרון בעריכת ניסוי בתמיסת קפה הוא, אם לא השתמשתם בקפה נמס, שלא ברור איזה חלק מהקפה שהכנסתם למים נמס ואיזה חלק שקע. לכן לא ניתן לקבוע את ריכוז המומסים בתמיסה.

בהצלחה,

פרופ' עמרם אשל
מדעי הצמח
אוניברסיטת תל אביב

הוסף תגובה הדפס שאלה      שלח לחבר      שאלות מועדפות
שלח שאלה למומחה   |   שמור כדף הבית   |   הוסף למועדפים   |   תנאי שימוש באתר   |   Powered By Art-Up