בשער-קהילה אקדמית למען החברה בישראל בשער בפייסבוק - קהילה אקדמית למען החברה בישראל בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
דף הבית   |   על בשער   |   פעילויות בשער   |   ספר אורחים   |   צור קשר      רשימת תפוצה
 
 
 > שלח שאלה למומחה
 
 
 
     כל התחומים
     אסטרופיזיקה
     הנדסת חשמל
     הנדסת מזון
     כימיה
     פרקינסון
     קרקע ומים
     ננוטכנולוגיה
     הנדסה
     מדעי המחשב
     כימיה
     ביולוגיה
     פיזיקה
     רפואה
     מתמטיקה
     מדעי הסביבה
     גיאוגרפיה
     מוט"ב
     הוראת המדעים
     אזרחות
     כלכלה
     היסטוריה
     משפטים
     פסיכולוגיה
     תנ"ך
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 > בשער האזרחות
 
 
 > הרצאות מומחים ברשת
 
 
 > רשימת תפוצה
 
 > חתום בספר האורחים
 
 > כניסה לשואלים רשומים
 
 
 > English
 
שאלה מספר 10005 - שימור מזון בדבש תאריך: 16/1/2019
תחומי דעת:  ביולוגיה  
שלום אנחנו עושים ביוחקר ואנו רוצים לבדוק האם דבש יכול לשמר מזון. מצאנו המון התכתבויות בנושא אך לא מצאנו תשובה לשאלה שלנו. אנחנו לא נעשה את הניסוי על חיידקים אלא על מזון מסויים. השאלה שלנו היא: באיזה מזון כדאי להשתמש כך שנוכל לראות תוצאות בצורה טובה ועוד יותר חשוב - איך נמדוד את התוצאות??? נשמח לתשובה כך שנוכל להתחיל את הניסוי. בכבוד רב שירה, גיא וטל
תשובה מאת: פרופ' אורי גופנא
   

שלום,

אני מניח שאתם מתכוונים לתפקיד הקלאסי של חומר משמר - כלומר לעיכוב גידולם של חיידקים ופטריות וקלקול המזון.

כדי לבדוק יעילות של חומר משמר כלשהו על מזון יש בדך כלל שתי דרכים עיקריות האחת היא להבחין בשינויים בטעם, מראה וכו' (למשל תשאירו חומוס בחוץ במקום במקרר ותשימו לב שהוא יחמיץ טרם זמנו) והשנייה היא לבחון גידול של חיידקים ופטריות/עובשים - כלומר האם בגרם מוצר יש יותר חיידקים אחרי שבוע מהמספר שהיה קודם לכן בצורה משמעותית והאם החומר המשמר מנע עלייה גדולה יותר במספר המיקרואורגניזמים. מקובל להכין מצעי גידול למהול את המוצר ולזרוע מיהולים ואחר כך לספור מושבות ("ספירה חיה"). למשל אם היו קודם לכן 10000 חיידקים בגרם וללא חומר משמר יש מיליון והחומר המשמר אפשר רק עליה ל- 20000 אזי הוא אכן פעיל.

בברכה,

פרופ' אורי גופנא
הפקולטה למדעי החיים, המחלקה לביוטכנולוגיה
אוניברסיטת תל אביב

הוסף תגובה הדפס שאלה      שלח לחבר      שאלות מועדפות
שלח שאלה למומחה   |   שמור כדף הבית   |   הוסף למועדפים   |   תנאי שימוש באתר   |   Powered By Art-Up