השלטון המקומי בישראל הוא אחד מגופי השלטון החשובים, המורכבים והמעניינים ביותר. הרשויות המקומיות מאופיינות בשניות אינהרנטית: מוסדות בירוקרטיים-ביצועיים המספקים שירותים חיוניים לאזרחים מחד גיסא, ומוסדות דמוקרטיים בהן מגבשת קהילות מקומיות את אופיין, תרבותן וערכיהן הפרטיקולריים, מאידך גיסא. כתוצאה מהיחלשות מעורבות השלטון המרכזי ברמה המקומית מתחולל תהליך של ביזור מואץ ההופך את הרשויות המקומיות לחשובות יותר. אף על פי כן, השיח הציבורי והפוליטי אודות השלטון המקומי הוא שטחי ורדוד. השלטון המקומי נתפס על ידי רבים כגוף שתפקידו המרכזי לספק שירותים לתושבים וכי הוא נכשל בתפקידו בשל היותו מושחת, מסואב ובלתי יעיל. כתוצאה מכך גם הצעות הרפורמה בשלטון המקומי – ובראשן הצעת חוק העיריות שנדונה בימים אלה בכנסת – אינן מספקות.
סדרת מאמרים זו בוחנת אספקטים שונים של השלטון המקומי בישראל ומנסה להראות את חשיבותו ומורכבותו, כמו גם את הפוטנציאל הטמון בו לתיקון עיוותים שהם כמעט בלתי נמנעים בשיטת ממשל המתבססת על דמוקרטיה ייצוגית. המאמרים בוחנים, בין היתר, את ההתפתחות ההיסטורית של השלטון המקומי, את מערכת היחסים הסבוכה שבינו לבין השלטון המרכזי, את מהותו של השלטון המקומי כגוף בירוקרטי ודמוקרטי כאחד, את היחס שבין השלטון המקומי לבין צדק חברתי, וכן את מצבן של הרשויות המקומיות הערביות בישראל.
נושאים אלה אינם נידונים מספיק (ובטח לא בצורה מעמיקה ומתוחכמת) באף אחת מן הזירות הציבוריות: לא בכנסת, לא בממשלה, לא בעיתונות וכתוצאה מכך גם לא בציבור. אני תקווה שסדרה זו תעורר דיון ציבורי רציני ומעמיק בתחום השלטון המקומי.
רכז הסדרה: ד"ר יששכר (איסי) רוזן - צבי, הפקולטה למשפטים, אוניברסיטת תל אביב