בשער-קהילה אקדמית למען החברה בישראל בשער בפייסבוק - קהילה אקדמית למען החברה בישראל בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
דף הבית   |   על בשער   |   פעילויות בשער   |   ספר אורחים   |   צור קשר      רשימת תפוצה
 
 
 > שלח שאלה למומחה
 
 
 
     כל התחומים
     אסטרופיזיקה
     הנדסת חשמל
     הנדסת מזון
     כימיה
     פרקינסון
     ננוטכנולוגיה
     הנדסה
     מדעי המחשב
     כימיה
     ביולוגיה
     פיזיקה
     רפואה
     מתמטיקה
     מדעי הסביבה
     גיאוגרפיה
     מוט"ב
     הוראת המדעים
     אזרחות
     כלכלה
     היסטוריה
     משפטים
     פסיכולוגיה
     תנ"ך
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 > בשער האזרחות
 
 
 > הרצאות מומחים ברשת
 
 
 > רשימת תפוצה
 
 > חתום בספר האורחים
 
 > כניסה לשואלים רשומים
 
 
 > English
 
מזון עתיר שומן פוגע בשעון הביולוגי בגוף 06/01/2009
מזון עתיר בשומנים יכול להוביל לא רק לעודף משקל אלא לשבש מקצבים יומיים בגוף ולהשפיע על השעון הביולוגי, כך עולה ממחקר שנערך באוניברסיטה העברית.
האוניברסיטה העברית   |   לחץ כאן למאמר המקורי   |   שאל שאלה אודות המאמר
תחומי דעת:  ביוכימיה [ ביולוגיה ]  , פיזיולוגיה ורפואה [ ביולוגיה ]  , תזונה ובריאות [ ביולוגיה ]  , מבוא לביולוגיה של האדם [ ביולוגיה - 1 ]  , התא- מבנה ופעילות [ ביולוגיה - 1 ]  , תקשורת ויסות ותאום [ ביולוגיה - 1 ]  , הזנה בצמחים ובבעלי חיים [ ביולוגיה - 1 ]  , מוט"ב  
השעון הביולוגי אחראי על ויסות פעילותם של אנזימים והורמונים שונים המעורבים בתהליך חילוף החומרים, וכל הפרעה בפעילותו התקינה של השעון יכולה לגרום לתופעות לוואי כגון: חוסר איזון הורמונלי, השמנת יתר, הפרעות פסיכולוגיות, הפרעות שינה ואף סרטן.

ד''ר אורן פרוי ועמיתיו פרופ' זכריה מדר ותלמידת המחקר מעין ברנע מהמכון לביוכימיה, מדעי המזון והתזונה בפקולטה לחקלאות, מזון וסביבה ע''ש רוברט ה. סמית של האוניברסיטה העברית, הראו בסדרת ניסויים כי קיים קשר של סיבה ותוצאה בין תזונה נכונה לבין פעילות השעון הביולוגי בגוף. החוקרים בדקו האם השעון הביולוגי אחראי על וויסות ההורמון אדיפונקטין בכבד, ובמידה והדבר נכון – כיצד ישפיע הדבר על מצבי צום ותזונה עתירת שומן.

ההורמון אדיפונקטין מופרש מרקמת שומן ומעורב בתהליך חילוף החומרים של גלוקוז ושומן. הוא אחראי על הגברת החמצון של חומצות שומן ועל הגברת הרגישות להורמון אינסולין, שני גורמים החיוניים בשמירה על פעילות תקינה של חילוף החומרים.

הניסוי נערך על עכברי מעבדה, שחולקו לשתי קבוצות: קבוצה אחת ניזונה ממזון דל-שומן, בעוד שהקבוצה השנייה ממזון עתיר-שומן. לאחר יום צום שנערך לשתי הקבוצות, נמדדו מרכיבים שונים במסלול הבקרה של ההורמון אדיפונקטין.

נמצא כי בקבוצת העכברים שניזונה ממזון דל-שומן, השפעת האדיפונקטין התנהלה באופן רגיל והצום גרם להקדמה בפעילותו של השעון הביולוגי ושל חילוף החומרים. ואילו בגופם של העכברים שניזונו ממזון עתיר בשומנים, חל איחור בפעולתו של השעון הביולוגי ושל חילוף החומרים. התברר כי תזונה עתירת שומן הורידה את כמות אנזים המפתח האחראי על ויסות פירוקן של חומצות שומן בתהליך חילוף החומרים, בעוד שצום העלה את רמתו.

במאמר העתיד להתפרסם במגזין Endocrinology, טוענים החוקרים כי תזונה עתירת-שומנים גורמת להשמנה לא רק בשל תכולת הקלוריות הגבוהה שלה, כי אם גם בשל ההפרעה הנוצרת בפעילותו התקינה של השעון הביולוגי בתאי הגוף. שיבוש בשעון הביולוגי מוביל לשיבוש בחילוף החומרים ולהפרעות במנגנונים מווסתי שעון נוספים, דוגמת לחץ דם ומחזורי עירות ושינה.



הוסף תגובה הדפס מאמר      שלח לחבר      מאמר מועדף
 
שלח שאלה למומחה   |   שמור כדף הבית   |   הוסף למועדפים   |   תנאי שימוש באתר   |   Powered By Art-Up