בשער-קהילה אקדמית למען החברה בישראל בשער בפייסבוק - קהילה אקדמית למען החברה בישראל בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
דף הבית   |   על בשער   |   פעילויות בשער   |   ספר אורחים   |   צור קשר      רשימת תפוצה
 
 
 > שלח שאלה למומחה
 
 
 
     כל התחומים
     
     
     
     אסטרופיזיקה
     אפיגנטיקה
     ארכיאולוגיה
     הנדסת חשמל
     הנדסת מזון
     השכלה גבוהה
     חינוך
     כימיה
     מדעי המוח
     מדעי כדור הארץ
     פרקינסון
     קרימינולוגיה
     קרקע ומים
     ננוטכנולוגיה
     הנדסה
     מדעי המחשב
     כימיה
     ביולוגיה
     פיזיקה
     רפואה
     מתמטיקה
     מדעי הסביבה
     גיאוגרפיה
     מוט"ב
     הוראת המדעים
     אזרחות
     כלכלה
     היסטוריה
     משפטים
     פסיכולוגיה
     תנ"ך
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 > בשער האזרחות
 
 
 > הרצאות מומחים ברשת
 
 
 > רשימת תפוצה
 
 > חתום בספר האורחים
 
 > כניסה לשואלים רשומים
 
 
 > English
 
דגים זוכרים במשך מספר חודשים 29/12/2008
בניגוד לדעה המקובלת כי דגים זוכרים לא יותר משלוש שניות: דגים זוכרים במשך מספר חודשים.בשיטה חדשנית מאומנים דגים להגיע למקור אות שמע כדי לאכול, וכך נלכדים.
הטכניון   |   לחץ כאן למאמר המקורי   |   שאל שאלה אודות המאמר
תחומי דעת:  זואולוגיה [ ביולוגיה ]  , אקולוגיה ואבולוציה [ ביולוגיה ]  , אקולוגיה [ ביולוגיה - 1 ]  , התנהגות בעלי חיים [ ביולוגיה - 1 ]  

מחקר חדשני שהוצג בפקולטה להנדסה אזרחית וסביבתית בטכניון, בכנס השנתי המשותף לאגודה הישראלית למדעי הקרקע והאגודה הישראלית להנדסה חקלאית, מפריך את דעה שלדגים יש זיכרון קצר של שלוש שניות בלבד וקובע כי יש דגים שטווח הזיכרון שלהם נמשך 4-5 חודשים. על הבסיס הזה מפתחים חוקרים טכנולוגיה חדשה ומתוחכמת לגידול דגים לאורך חופי הים, המסתמכת על אילוף דגים להגיב לאותו שמע.

גידול הדגים בים נעשה כיום בכלובים המוצבים באזורים חופיים מוגנים. שיטה זו נפוצה בעולם, והיא מחייבת השקעה בכלובים, ברפסודות שירות ובכוח אדם הנדרש לביקורת מתמדת על תקינות הכלובים, הזנת הדגים ואיסופם.

השיטה שנויה במחלוקת מבחינת הזיהום הסביבתי הנובע מהפרשות החנקניות של הדגים, ובאזורים שונים בעולם אף נאסר גידול דגים בכלובים באופן מוחלט, בשל החשש לפגיעה באיכות הסביבה.

מטרת המחקר שנערך במכון להנדסה חקלאית במינהל המחקר החקלאי היא למצוא אפשרות טכנולוגית חדשה ויישומית לגידול דגים בים הפתוח, ללא פגיעה בסביבה ותוך שמירה על רווחיות למגדלים.

השיטה המוצעת מבוססת על אימון דגיגים בשבי להתכנס לכיוון רמקול המשדר במים אותות אקוסטיים המקושרים למזון. באמצעות קישור האותות להזנתם מפתחים הדגיגים זיכרון התניה קלאסי. לאחר כחודש אימונים במתחם סגור משוחררים הדגיגים לבית הגידול הטבעי בים הפתוח. בהמשך, נשמר הקשר עם הדגים החופשיים בים על ידי שידור תקופתי של האותות אליהם הורגלו, בכדי לשמר את זיכרון ההתניה. בהגיעם לגודל שיווק "נקראים" הדגים לתחנת האיסוף באמצעות האותות המוכרים להם ונלכדים.

השימוש באותות אקוסטיים בים מאפשר שליטה במרחבים גדולים ובאמצעותו הופכים אזורי החוף לשטחי מרעה לדגים.

בעז ציון, אילן קרפלוס ואסף ברקי אשר הציגו את המחקר בכנס, אמרו כי "לשיטה יתרונות רבים, הדגים גדלים בסביבתם הטבעית ללא שימוש בכלובים וללא זיהום סביבתי. ההזנה חסכונית ביותר ומבוססת בעיקר על המזון המצוי באופן טבעי במרחב המחיה של הדגים".


הכנס בנושא "קרקע, סביבה וחקלאות" היה משותף לאגודה הישראלית למדעי הקרקע ולאגודה הישראלית להנדסה חקלאית.לקחו בו חלק כ-120 איש מכל רחבי הארץ. בכנס הוצגו כ-30 מחקרים חדשים ובנוסף הוצגו 28 פוסטרים של סטודנטים מהטכניון, מהאוניברסיטה העברית (הפקולטה למדעי החקלאות ברחובות), מאוניברסיטת בן-גוריון, וממכללת תל-חי.

פרופ' אבי שביב, ראש היחידה להנדסת הסביבה, מים וחקלאות בפקולטה להנדסה אזרחית וסביבתית בטכניון, בירך את באי הכנס ואמר כי "בעיות החקלאות, המים והסביבה בארץ ובעולם הפכו בשנים האחרונות לאקוטיות וציין שרק שילוב נבון בין הפן ההנדסי לפן המדעי מבטיח התמודדות ברת-קיימא ואחראית עם בעיות אלה". בנוסף, ציין כי לאחר תקופה ארוכה בה ירדה קרנם של תחומי החקלאות והמים בקרב צעירים, ניכרת התעניינות מחודשת בנושאים הקשורים למים, חקלאות וסביבה.




הוסף תגובה הדפס מאמר      שלח לחבר      מאמר מועדף
 
שלח שאלה למומחה   |   שמור כדף הבית   |   הוסף למועדפים   |   תנאי שימוש באתר   |   Powered By Art-Up