בשער-קהילה אקדמית למען החברה בישראל בשער בפייסבוק - קהילה אקדמית למען החברה בישראל בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל בשער - קהילה אקדמית למען החברה בישראל
דף הבית   |   על בשער   |   פעילויות בשער   |   ספר אורחים   |   צור קשר      רשימת תפוצה
 
 
 > שלח שאלה למומחה
 
 
 
     כל התחומים
     
     
     
     אסטרופיזיקה
     אפיגנטיקה
     ארכיאולוגיה
     הנדסת חשמל
     הנדסת מזון
     השכלה גבוהה
     חינוך
     כימיה
     מדעי המוח
     מדעי כדור הארץ
     פרקינסון
     קרימינולוגיה
     קרקע ומים
     ננוטכנולוגיה
     הנדסה
     מדעי המחשב
     כימיה
     ביולוגיה
     פיזיקה
     רפואה
     מתמטיקה
     מדעי הסביבה
     גיאוגרפיה
     מוט"ב
     הוראת המדעים
     אזרחות
     כלכלה
     היסטוריה
     משפטים
     פסיכולוגיה
     תנ"ך
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 > בשער האזרחות
 
 
 > הרצאות מומחים ברשת
 
 
 > רשימת תפוצה
 
 > חתום בספר האורחים
 
 > כניסה לשואלים רשומים
 
 
 > English
 
ריח בהזמנה: מדענים מהאוניברסיטה העברית הצליחו להגביר את ריח הפרח 02/12/2008
ריחות משחקים תפקיד חשוב בחיינו: הם משפיעים על הדרך שבה נבחר ירקות ופירות, על המשיכה לבן/בת הזוג, על ההנאה מבושם, ועוד. ואולם, ''ריח זה לא רק מה שמריחים עם האף, זה גם מה שטועמים'', מסביר פרופ' ויינשטיין, ''הארומה של האוכל עוברת דרך הפה למעברי האף''.
האוניברסיטה העברית   |   לחץ כאן למאמר המקורי   |   שאל שאלה אודות המאמר
תחומי דעת:  בוטניקה [ ביולוגיה ]  , ביוטכנולוגיה והנדסה גנטית [ ביולוגיה ]  , מזרע לזרע [ ביולוגיה - 1 ]  
קבוצה של מדענים בראשות פרופ' אלכסנדר ויינשטיין מהפקולטה למדעי החקלאות, המזון והסביבה ע''ש רוברט ה. סמית באוניברסיטה העברית הצליחה להנדס גנטית את ריח הפרח ולהביא להגברת הריח הנפלט ממנו.

ריחות משחקים תפקיד חשוב בחיינו: הם משפיעים על הדרך שבה נבחר ירקות ופירות, על המשיכה לבן/בת הזוג, על ההנאה מבושם, ועוד. ואולם, ''ריח זה לא רק מה שמריחים עם האף, זה גם מה שטועמים'', מסביר פרופ' ויינשטיין, ''הארומה של האוכל עוברת דרך הפה למעברי האף''.

ריח בפרחים ובצמחים משמש למשיכת מאביקים כמו דבורה וחיפושית המעבירים את אבקת הפרחים ועוזרים לרבייה וליצירת פירות. עוצמת הריח שמפיץ הפרח מושפעת מהשעה, מתנאי מזג האוויר, מגיל הפרח ומסוג הפרח.

במחקר שפורסם לאחרונה בכתב העת Plant Biotechnology Journal הצליחו פרופ' ויינשטיין ותלמידת המחקר שלו מיכל מויאל בן-צבי יחד עם חוקרים נוספים למצוא דרך להגביר פי עשרה את ריח הפרח ולגרום לו לפלוט ריח גם בשעות האור, שעות בהן הפרח לא מייצר ריח. מסלול ייצור הריח בפרח מורכב מנקודות רבות של אנזימים שכל אחד מהם יכול לסגור את ''זרם'' הריח. החוקרים הצליחו להחדיר למסלול זה גֶן בשם Pap1, השולט בצבע הפרח, וגילו כי הוא מאפשר לאנזימים של הפרח לעבוד טוב יותר ולהפעיל נקודות רבות במסלול ובכך מגביר את פליטת הריח.

הפיתוח נרשם כפטנט על ידי יישום - החברה לפיתוח המחקר של האוניברסיטה העברית בירושלים ועורר עניין מסחרי רב. הטכנולוגיה יכולה להיות מיושמת גם ליבולים חקלאיים אחרים: בשימוש במרכיבים טבעיים יהיה ניתן להגביר ולשנות לא רק את ריח הירקות והפירות, אלא גם את ריחם של לחם ויין למשל. תעשיית הפרחים תמצא גם היא עניין בפיתוח, כפי שמסביר פרופ' ויינשטיין: ''פרחים רבים הנמכרים כיום הנם חסרי ריח והפיתוחים האחרונים יעזרו למגדלי הפרחים להגביר את ריח הפרח וכן לייצר ריח חדש בפרחים שאין להם ריח''.

ואולם להגברת ריח הפרח יש חשיבות לא רק מסחרית אלא גם חקלאית. על רקע משבר המזון הנוכחי בעולם, הגברת ריח הפרח עשויה לתרום להגדלת ייצור הפירות מאחר שהפרח ימשוך יותר מאביקים.

בחממה של פרופ' ויינשטיין הממוקמת בפקולטה למדעי החקלאות ברחובות מגדלים פרחים מהונדסים גנטית המייצרים מגוון של ריחות חדשים. המעבדה בראשות פרופ' ויינשטיין היא מהיחידות בעולם שחוקרות גם ריח וגם צבע של פרחים.



הוסף תגובה הדפס מאמר      שלח לחבר      מאמר מועדף
 
שלח שאלה למומחה   |   שמור כדף הבית   |   הוסף למועדפים   |   תנאי שימוש באתר   |   Powered By Art-Up